Kotleciki z jajek, pieczarek i cebuli

Oceń ten przepis!

5/5 5 22 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 55 min.

  • Porcje 6

5/5 5 22 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotowane na twardo obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  2. Na rozgrzanym maśle podsmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać drobno pokrojone lub starte na tarce pieczarki i smażyć do odparowania wody, ostudzić.
  3. Do startych jajek dodać pieczarki, posiekany szczypiorek, surowe jajka, 3-4 łyżki bułki tartej, zmiażdżony czosnek, sos sojowy.
  4. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
  5. Z masy formować owalne kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
  6. Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Opis przepisu:

Kotleciki z jajek, pieczarek i cebuli to doskonały pomysł na wegetariański obiad. Bezmięsne kotlety są proste w przygotowaniu – do ugotowanych na twardo, startych na tarce jajek dodajemy podsmażone na cebulce pieczarki i resztę składników. Następnie formujemy owalne kotleciki i smażymy. Kotleciki z jajek, pieczarek i cebuli zaskoczą cię orientalną nutą sosu sojowego i charakternym aromatem czosnku. Pycha!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?