Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kotleciki z jajek, pieczarek i cebuli

0
38 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Jajko
300 g
Jajko, całe, gotowane, gotowane w koszulce
15 dag
Pieczarki
1 
Cebula
1 Płaska łyżka
Masło
1 kubek
Bułka tarta
2 ząbków
Czosnek
1 trochę
Sól
1 łyżka
Sos sojowy
1 trochę
Pieprz czarny
3 łyżek
Olej rzepakowy
2 łyżek
Szczypiorek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
17.79 g
Wartość energetyczna
273.36 kcal
Węglowodany
16.27 g
Białko
12.05 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

38 min
Krok 1
5 min
Jajka ugotowane na twardo obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Krok 2
15 min
Na rozgrzanym maśle podsmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać drobno pokrojone lub starte na tarce pieczarki i smażyć do odparowania wody, ostudzić.
Krok 3
5 min
Do startych jajek dodać pieczarki, posiekany szczypiorek, surowe jajka, 3-4 łyżki bułki tartej, zmiażdżony czosnek, sos sojowy.
Krok 4
1 min
Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Krok 5
10 min
Z masy formować owalne kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
Krok 6
2 min
Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Kotleciki z jajek, pieczarek i cebuli

Krok 1 z 6

Jajka ugotowane na twardo obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Kotleciki z jajek, pieczarek i cebuli

Krok 2 z 6

Na rozgrzanym maśle podsmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać drobno pokrojone lub starte na tarce pieczarki i smażyć do odparowania wody, ostudzić.

Kotleciki z jajek, pieczarek i cebuli

Krok 3 z 6

Do startych jajek dodać pieczarki, posiekany szczypiorek, surowe jajka, 3-4 łyżki bułki tartej, zmiażdżony czosnek, sos sojowy.

Kotleciki z jajek, pieczarek i cebuli

Krok 4 z 6

Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.

Kotleciki z jajek, pieczarek i cebuli

Krok 5 z 6

Z masy formować owalne kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.

Kotleciki z jajek, pieczarek i cebuli

Krok 6 z 6

Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Kotleciki z jajek, pieczarek i cebuli to doskonały pomysł na wegetariański obiad. Bezmięsne kotlety są proste w przygotowaniu – do ugotowanych na twardo, startych na tarce jajek dodajemy podsmażone na cebulce pieczarki i resztę składników. Następnie formujemy owalne kotleciki i smażymy. Kotleciki z jajek, pieczarek i cebuli zaskoczą cię orientalną nutą sosu sojowego i charakternym aromatem czosnku. Pycha!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika