Zupa gulaszowa

Oceń ten przepis!

4/5 4 227 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 1 godz. 5 min.

  • Oczekiwanie 1 godz.

  • Porcje 4

4/5 4 227 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na oleju.
  2. Mięso pokrój w kostkę i dodaj do cebuli, następnie oprósz papryką i zasmaż.
  3. Dodaj kminek, kostki bulionowe i 700 ml wody, gotuj na wolnym ogniu.
  4. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
  5. Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój ją w kostkę.
  6. Gdy mięso będzie miękkie dodaj pokrojone ziemniaki i paprykę. Gotuj przez 10 minut i dodaj pokrojone pomidory wraz z zalewą.
  7. Duś około 15 minut, dopraw pieprzem.
  8. Zupę gulaszową możesz podawać na jednodaniowy obiad ze świeżym, ciemnym pieczywem lub pełnoziarnistymi tostami.

Opis przepisu:

Zupa gulaszowa to jedno z ulubionych dań polskiej kuchni. Wykonana na Rosole Drobiowym WINIARY dostarcza wyjątkowych smaków i stanowi rewelacyjną oprawę dla podsmażonej wołowiny, cebuli oraz papryki z ziemniakami. Możesz podać ją z dodatkiem pomidorów w zalewie, z pieprzem i kminkiem, który dodatkowo pozytywnie wpływa na trawienie. Latem zupa gulaszowa dobrze skomponuje się ze świeżymi pomidorami.

Docenisz ją za fakt, że wpisuje się w trendy „zero waste” w kuchni oraz da się ją przygotować dość szybko i łatwo. Jednocześnie jest to sposób na obiad nawet na kilka dni. To jedno z tych dań, które dzień później smakuje jeszcze lepiej, gdy smaki już na dobre się przenikną.

Obierz cebulę, posiekaj ją i zeszklij na oleju, a następnie dodaj do niej pokrojone w kostkę mięso. Na koniec oprósz papryką w proszku i zasmaż. Dosyp odrobinę kminku i dodaj kostkę Rosołu Drobiowego WINIARY. Dolej 700 ml wody i gotuj na małym ogniu. W tym czasie obierz i pokrój w kostkę ziemniaki.

Umyj paprykę i także pokrój w kostkę. Sprawdź, czy mięso jest już miękkie. Jeśli tak, dodaj ziemniaki z papryką i gotuj kolejne 10 minut. Po tym czasie dodaj pomidory krojone w zalewie. Duś przez kolejny kwadrans i na koniec dopraw pieprzem.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

  • Omaley
    Jeśli chcemy uzyskać bardziej mięsny smak zupy, upodobniający ją do gulaszu, można zamiast jednej z kostek rosołowych dodać kostkę mięsną (oczywiście marki Winiary). :) Ja, oprócz wymienionych w przepisie składników, dodaję jeszcze inne przyprawy - tymianek, bazylię, oregano i szczyptę cynamonu cejlońskiego.
  • wodnik1957
    Witam ,ja wszystkie warzywa ,ziemianki paprykę trochę podsmażam na smalcu i dopiero dodaję do zupy.Wcześniej podsmażam cebulkę z wołowiną dodaję do rosołu.
  • AniaS
    Ja dodatkowo dodaje fasolę ;)
  • roko
    Niech mi ktoś wyjaśni, bo nie kumam. Mięso wrzuciłem do cebulki i co, mam teraz tak długo grzać aż będzie miękkie. Już mi się cebula prawie brązowa zrobiła, a mięso twarde jak szlag.
    • Winiary
      Mięso dorzucamy do cebulki i podsmażamy tylko chwilę. Potem dodajemy wodę i bulion aby w nim mięso się udusiło do miękkości.
  • ola
    Zupka przepyszna. .dodałam trochę chili dla pikanterii :)
  • Jorguś
    Bardzo lubimy zupę gulaszową. Ja do tej zupy daję przecier pomidorowy z Pińczowa, zawiera likopen, który zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych. Spróbowałem z kostkami drobiowymi z liściem laurowym i zielem angielskim z Winiar, podnoszą one walory smakowe tej zupy. Warto przeglądać przepisy, bo człowiek całe życie się uczy. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.
  • jerzyk14
    piękny ma kolor zupka
  • Patison
    zupa gulaszowa trafiła do mojej książki kucharskiej!
  • cris04
    Niezwykle apetycznie wyglada ta zupa..........
  • hugolina20
    mniam łatwe szybkie i pyszne
  • anya-ka
    wygląda tak jak lubię najbardziej :)

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?