Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Cygański garnek

0
58 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 kostek
WINIARY Rosół drobiowy
2 
Cebula
2 
Papryka czerwona
2 łyżek
Olej
4 
Ziemniaki
100 g
Boczek wędzony
1 łyżka
Koncentrat pomidorowy
4 łyżek
Śmietana 30%
1 łyżka
Mąka pszenna pełnoziarnista
1 pęczek
Pietruszka
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
14.62 g
Białko
6.29 g
Wartość energetyczna
304.38 kcal
Tłuszcze
25.31 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

58 min
Krok 1
10 min
Oczyść cebulę i paprykę, obierz, pokrój w kostkę i wrzuć na rozgrzany olej na 5 minut
Krok 2
2 min
Posiekaj natkę pietruszki
Krok 3
8 min
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę
Krok 4
5 min
Boczek pokrój w kostkę i dodaj do cebuli i papryki
Krok 5
3 min
Do warzyw z boczkiem dodaj 0,5 litra wody, dodaj kostki rosołowe, posól i popieprz
Krok 6
15 min
Dodaj ziemniaki i koncentrat. Gotuj na małym ogniu około 15 minut.
Krok 7
5 min
Śmietanę połącz z mąką, wymieszaj dokładnie i dodaj do wywaru
Krok 8
2 min
Całość posyp natką pietruszki, podawaj ciepłe, z pieczywem
Cygański garnek

Krok 1 z 8

Oczyść cebulę i paprykę, obierz, pokrój w kostkę i wrzuć na rozgrzany olej na 5 minut

Cygański garnek

Krok 2 z 8

Posiekaj natkę pietruszki

Cygański garnek

Krok 3 z 8

Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę

Cygański garnek

Krok 4 z 8

Boczek pokrój w kostkę i dodaj do cebuli i papryki

Cygański garnek

Krok 5 z 8

Do warzyw z boczkiem dodaj 0,5 litra wody, dodaj kostki rosołowe, posól i popieprz

Cygański garnek

Krok 6 z 8

Dodaj ziemniaki i koncentrat. Gotuj na małym ogniu około 15 minut.

Cygański garnek

Krok 7 z 8

Śmietanę połącz z mąką, wymieszaj dokładnie i dodaj do wywaru

Cygański garnek

Krok 8 z 8

Całość posyp natką pietruszki, podawaj ciepłe, z pieczywem

Cygański garnek to pyszne danie jednogarnkowe dla całej rodziny! Sycąca potrawa z mięsa i warzyw, przyrządzana z gęstym sosem pomidorowym, podawana z natką pietruszki i kromkami chleba lub grzankami. Sos przygotowywany na bazie Rosołu drobiowego Winiary ma doskonały i wyrazisty smak, który można wzbogacić dodatkowo przyprawami. Polecamy wypróbowanie przepisu na cygański garnek z duszonym mięsem i miękkimi warzywami!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika