Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Bigos cygański

0
73 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500 g
Mięso mielone z indyka
1 słoik
Papryka Konserwowa
6 
Ogórki konserwowe
2 
Cebula
300 g
Pieczarki
3 łyżeczek
Koncentrat pomidorowy
2 łyżek
Olej
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Chili
1 trochę
Ziele angielskie
1 trochę
Majeranek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
17.39 g
Wartość energetyczna
401.34 kcal
Białko
31.94 g
Tłuszcze
19.67 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

73 min
Krok 1
5 min
Zawartość opakowania POMYSŁ NA ... wymieszaj w 125 ml (około 0,5 szklanki) letniej wody i pozostaw na 2-3 minuty.
Krok 2
2 min
Rozpuść kosteczki rosołowe w 1 l wrzącej wody.
Krok 3
10 min
Uzyskaną masę wymieszaj z mięsem mielonym. Z mięsa formuj malutkie kuleczki.
Krok 4
10 min
Wrzucaj kuleczki do wrzącego bulionu i gotuj przez 10 minut.
Krok 5
10 min
Pieczarki obierz i pokrój w talarki, obgotuj je w wodzie.
Krok 6
5 min
Cebulę obierz i pokrój w talarki, zeszklij na oleju.
Krok 7
7 min
Pokrój paprykę i ogórki. Dodaj je do cebuli i chwilę podsmażaj.
Krok 8
5 min
Dodaj podsmażone warzywa do gotującego się mięsa. Odcedź pieczarki i także dodaj do mięsa.
Krok 9
15 min
Gotuj na małym ogniu, dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj.
Krok 10
3 min
Dopraw do smaku pieprzem, chilli, zielem angielskim i majerankiem.
Krok 11
1 min
Podawaj z chlebem.
Bigos cygański

Krok 1 z 11

Zawartość opakowania POMYSŁ NA ... wymieszaj w 125 ml (około 0,5 szklanki) letniej wody i pozostaw na 2-3 minuty.

Bigos cygański

Krok 2 z 11

Rozpuść kosteczki rosołowe w 1 l wrzącej wody.

Bigos cygański

Krok 3 z 11

Uzyskaną masę wymieszaj z mięsem mielonym. Z mięsa formuj malutkie kuleczki.

Bigos cygański

Krok 4 z 11

Wrzucaj kuleczki do wrzącego bulionu i gotuj przez 10 minut.

Bigos cygański

Krok 5 z 11

Pieczarki obierz i pokrój w talarki, obgotuj je w wodzie.

Bigos cygański

Krok 6 z 11

Cebulę obierz i pokrój w talarki, zeszklij na oleju.

Bigos cygański

Krok 7 z 11

Pokrój paprykę i ogórki. Dodaj je do cebuli i chwilę podsmażaj.

Bigos cygański

Krok 8 z 11

Dodaj podsmażone warzywa do gotującego się mięsa. Odcedź pieczarki i także dodaj do mięsa.

Bigos cygański

Krok 9 z 11

Gotuj na małym ogniu, dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj.

Bigos cygański

Krok 10 z 11

Dopraw do smaku pieprzem, chilli, zielem angielskim i majerankiem.

Bigos cygański

Krok 11 z 11

Podawaj z chlebem.

Tradycyjny polski bigos to przysmak, który przy odrobinie fantazji można przygotować na wiele sposobów. Dziś polecamy więc przepis na bigos cygański. Co jest w nim takiego wyjątkowego? To, że przyrządzamy go bez kapusty… Bazą naszego bigosu cygańskiego jest mięso, konserwowa papryka i ogórki oraz świeże pieczarki. Takie połączenie wzbogacone dodatkowo aromatycznymi przyprawami i klasyczną cebulę pozwoli wydobyć dodatkowe walory smakowe z naszej potrawy. Zapewniamy, że bigos cygański wart jest spróbowania :)
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika