Pierogi z jabłkami i cynamonem

4/5 4 15 5 1
4/5 4 15 5 1
  • Przygotowanie: 40 min.

  • Oczekiwanie: 5 min.

  • Porcje: 4

składniki:

liczba porcji:

ciasto:

Przygotowanie:

  1. Schłodzone mleko wlej do wysokiego naczynia.
  2. Wsypuj do niego powoli bitą śmietanę i miksuj ok. 5 minut elektrycznym ubijaczem do piany.
  3. Obrane jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, połącz z bułką tartą i cynamonem.
  4. Z podanych składników zagnieć ciasto, rozwałkuj i wycinaj szklanką krążki.
  5. Na każdy krążek nałóż porcję farszu i zlep tworząc pierogi.
  6. Gotuj w lekko posolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia.
  7. Pierogi podawaj z Bitą Śmietaną.

Opis przepisu:

Choć najczęściej przyrządzamy je z serem i ziemniakami, to nie zapominajmy, że delikatne pierogowe ciasto może skrywać różne smaki... Warto czasem ugotować coś, co zaskoczy bliskich i odświeży nieco wizerunek Twojej kuchni, dlatego dziś proponujemy pierogi z jabłkami i cynamonem!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?