1

2

Przepisy

Pierogi z jabłkami i cynamonem

4/5 4 11 5 1

przygotowanie: 45 minut

porcje: 4 porcje

465 calories kalorie: 465 kcal / porcja

Choć najczęściej przyrządzamy je z serem i ziemniakami, to nie zapominajmy, że delikatne pierogowe ciasto może skrywać różne smaki... Warto czasem ugotować coś, co zaskoczy bliskich i odświeży nieco wizerunek Twojej kuchni, dlatego dziś proponujemy pierogi z jabłkami i cynamonem!

składniki:

Liczba porcji:

ciasto:

Przygotowanie:

  1. Schłodzone mleko wlej do wysokiego naczynia.
  2. Wsypuj do niego powoli bitą śmietanę i miksuj ok. 5 minut elektrycznym ubijaczem do piany.
  3. Obrane jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, połącz z bułką tartą i cynamonem.
  4. Z podanych składników zagnieć ciasto, rozwałkuj i wycinaj szklanką krążki.
  5. Na każdy krążek nałóż porcję farszu i zlep tworząc pierogi.
  6. Gotuj w lekko posolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia.
  7. Pierogi podawaj z Bitą Śmietaną.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: