1

2

Przepisy

Sałatka szparagowa

5/5 5 9 5 1

przygotowanie: 20 minut

porcje: 4 porcje

219 calories kalorie: 219 kcal / porcja

Przepis na prawdziwie wiosenną sałatkę, bo przyrządzaną ze szparagów, na które sezon trwa od marca do końca czerwca. Sałatka szparagowa to jednak nie tylko szparagi, ale także świeży ogórek, rzodkiewki oraz jajka ugotowane na twardo i pokrojone w ósemki, które kładziemy na sałatce tuż przed podaniem. Wszystkie składniki sałatki ze szparagów połącz Majonezem Dekoracyjnym WINIARY z dodatkiem kremowej śmietany i soku z cytryny. Nie zapomnij także, by sałatkę szparagową udekorować świeżym szczypiorkiem, co nada jej wiosennego charakteru.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Szparagi oczyść, pokrój na 3 cm kawałki i ugotuj w posolonej wodzie z dodatkiem cukru 10-12 minut. Jeśli używasz szparagów z puszki, to odsącz je z zalewy.
  2. Oczyść rzodkiewki, umyj ogórek.
  3. Rzodkiewki i ogórek pokrój w plasterki, szparagi pokrój w kawałki.
  4. Majonez wymieszaj ze śmietaną i sokiem z cytryny.
  5. Wymieszaj warzywa i połącz je z sosem majonezowym.
  6. Jajka obierz i pokrój w ósemki. Ułóż je na sałatce.
  7. Sałatkę podawaj posypaną szczypiorkiem.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: