Spodobał ci się ten przepis? zarejestruj się i załóż konto

Mus jabłkowy na zimę

Oceń ten przepis!

4/5 4 5 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 10 min.

  • Oczekiwanie 45 min.

  • Porcje 3

4/5 4 5 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Jabłka obieramy, usuwamy gniazdka nasienne i kroimy na małe kawałki.
  2. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotować tak długo, aż się jabłka rozpadną a woda wyparuje.
  3. Dodajemy cukier i ciągle mieszając gotujemy jeszcze około 10 minut.
  4. Gorące jabłka przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 20 minut. Po ugotowaniu odwracamy do góry dnem i zostawiamy tak na noc.

Opis przepisu:

Pyszny smak sezonowych jabłek zamknięty w słoiczku to cenna zdobycz w okresie zimy. Przepis na mus jabłkowy jest prosty do wykonania, a ma wiele zastosowań. Możesz posmarować nim chrupiące pieczywo z dodatkiem masła, użyć jako farsz do naleśników bądź upiec słodziutką szarlotkę. Wypróbuj koniecznie świetny przepis na słodziutki jabłkowy mus.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?