1

2

Przepisy

Lasagne z sosem bolońskim

4/5 4 357 5 1

przygotowanie: 50 minut

oczekiwanie: 90 minut

porcje: 8 porcji

575 calories kalorie: 575 kcal / porcja

składniki:

Liczba porcji:

sos pomidorowy miesny:

sos beszamelowy:

Przygotowanie:

  1. Warzywa oczyść, umyj.
  2. Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach, cebulę pokrój w kostkę.
  3. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż 2 ząbki czosnku, wyjmij je z tłuszczu, podsmaż warzywa i  mięso.
  4. Dodaj koncentrat pomidorowy i kostki rosołowe. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Duś na wolnym ogniu przez około 45 minut.
  6. W międzyczasie przygotuj sos beszamelowy: mleko wlej do garnka, dodaj mąkę, podgrzewaj do zagotowania, dodaj masło, dokładnie wymieszaj.
  7. Dopraw solą i gałką muszkatołową. Gotuj, aż sos zgęstnieje.
  8. Naczynie do lazanii posmaruj masłem i kolejno układaj: sos mięsny, sos beszamelowy, płaty makaronowe, jeden obok drugiego. Posyp serem.
  9. Ułóż warstwy do wyczerpania składników (ostatnią warstwą musi być sos beszamelowy i ser).
  10. Piekarnik rozgrzej do 180°C, wstaw naczynie i zapiekaj przez około 45 minut.
  11. Odstaw na 15 minut i pokrój.

1 wskazówka do przepisu

  • Karolina
    Pyszna lazania, ja dodaje trochę czerwonego wina!

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: