Chleb pszenny na kefirze i drożdżach

Oceń ten przepis!

4/5 4 4 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 25 min.

  • Oczekiwanie 2 godz. 15 min.

  • Porcje 10

4/5 4 4 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Drożdże wymieszać z cukrem.
  2. Do miski przesiać mąkę, dodać płatki, otręby. Odłożyć 1 łyżeczkę na spód i sól. Dodać drożdże i kefir (w temperaturze pokojowej) i dodawać stopniowo wodę. Drewnianą łyżką połączyć składniki.
  3. Masę przełożyć na omączony blat i zagnieść ciasto do chwili, aż będzie gładkie, sprężyste i nie będzie się lepić.
  4. Ciasto umieścić w misce i odstawić do rośnięcia na około 40 minut.
  5. Podrośnięte ciasto wyłożyć na blat, uformować okrągły bochenek (składając go kilkakrotnie) i włożyć do naoliwionej dobrze miski, wierzch posypać otrębami, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  6. Kiedy chleb podwoi swoją objętość przełożyć go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (delikatnie odwracając miskę do góry dnem). Wierzch chlebka naciąć.
  7. Blaszkę wstawić do naparowanego i nagrzanego do temperatury 200 stopni piekarnika. Piec około 45 minut.
  8. Po upieczeniu wystudzić na kratce kuchennej.

Opis przepisu:

Samodzielnie zrobiony chleb pszenny, przygotowany na kefirze i drożdżach. Dzięki temu jest niezwykle lekki i puszysty. A jego aromat zachwyca podwójnie! Zastosowanie płatków owsianych i otrębów pszennych sprawia, że zyskujemy dodatkowe walory smakowe oraz zdrowotne! Warte każdej włożonej pracy!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?