1

2

Przepisy

Kutia wigilijna

4/5 4 28 5 1

przygotowanie: 30 minut

porcje: 4 porcje

483 calories kalorie: 483 kcal / porcja

Kutia wigilijna to chyba najpopularniejsza słodka potrawa świąteczna. To w zasadzie pszenica i mak, ale pełne pysznych i bardzo aromatycznych dodatków, przede wszystkim bakalii – pszenicy, orzechów włoskich, migdałów i smażonej skórki pomarańczowej. Do kutii wigilijnej dodaje się także mleko i miód, a Twój słodki przysmak bożonarodzeniowy zyska na smaku, jeśli dodasz do niego także Cukier wanilinowy WINIARY. A jeśli zapomniałeś już, jak smakują święta, zachęcamy do przygotowania kutii świątecznej na co dzień – mak w połączeniu z bakaliami i miodem to ciekawy pomysł na podwieczorek. Możesz do niego dodać suszone morele, śliwki czy żurawinę, a oprócz pszenicy, do maku możesz użyć okrągłych herbatników.
Zobacz inne przepisy na kutię wigilijną >>

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mak przepłucz, zalej wrzącym mlekiem, gotuj 30 minut na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Pozostaw do wystudzenia.
  2. Odsącz mak i zmiel trzykrotnie w maszynce do mielenia o drobnych oczkach.
  3. Zagotuj 2 l wody, wrzuć do niej umytą pszenicę i ugotuj. Odlej nadmiar wody i ostudź.
  4. Rodzynki umyj w ciepłej wodzie i osącz.
  5. Z 100 ml wody i cukru przygotuj syrop.
  6. Rozpuść miód.
  7. Mak wymieszaj z pszenicą, miodem i syropem, dodaj bakalie.
  8. Dopraw Cukrem wanilinowym. Odstaw do schłodzenia.
  9. Kutię podawaj następnego dnia po przygotowaniu.

1 wskazówka do przepisu

  • Anna
    Polecam przez kilka godzin namoczyć rodzynki w rumie - kutia zyska aromat. Pozostały rum można dodać do kutii wedle uznania.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

  • boa111
    najlepsza!
  • Krystyna32
    bardzo apetyczna
  • nulkaa22
    pyszna!
  • Martaa1986
    bardzo lubie kutie
  • egret
    Kutia to moje tegoroczne wyzwanie wigilijne, gdyż zdeklarowałam się rodzinie, że ja się zajmę jej przygotowaniem. Ta portawa zawsze wydawała mi się taka skomplikowana do zrobienia, ale może nie będzie tak źle :) Trzymajcie kciuki za kulinarną amatorkę!
  • Siostra_Ducket
    Babcia robiła pyszną kutię. Sama nigdy nie robiłam, ale w tym roku chyba spróbuję :)
  • radish
    nigdy nie wiedziałam, jak zrobić kutię wigilijną, a często jadałam ją u moich teściów i przyjaciółki na święta bożego narodzenia. dzięki za przepis - w tym roku kutia wigilijna zagości na moim świątecznym stole, ale także makówki - tylko na biszkopcie, nie bułkach i moczka - śląska, pyszna słodka zupa z bakaliami i piernikiem. Moczka może być jedzona jako deser, ale także w formie dodatku do kolacji wigilijnej - w moum domu "popija" się nią rybę. Smakuje wybornie ;)
  • Wine472d0a5
    Szukam przepisu na kutię i nie mogę się zdecydować, która ostatecznie zagości jakos danie na bożonarodzeniowym stole.
  • nulkaa22
    mmm świątęczny klimat!
  • testolandia81
    W tym roku chyba zrobię kutię po raz pierwszy na Wigilijny stół.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: