Kutia wigilijna

4/5 4 37 5 1
4/5 4 37 5 1
  • Przygotowanie: 1 godz. 10 min.

  • Porcje: 4

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mak przepłucz, zalej wrzącym mlekiem, gotuj 30 minut na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Pozostaw do wystudzenia.
  2. Odsącz mak i zmiel trzykrotnie w maszynce do mielenia o drobnych oczkach.
  3. Zagotuj 2 l wody, wrzuć do niej umytą pszenicę i ugotuj. Odlej nadmiar wody i ostudź.
  4. Rodzynki umyj w ciepłej wodzie i osącz. Ze 100 ml wody i cukru przygotuj syrop.
  5. Rozpuść miód. Mak wymieszaj z pszenicą, miodem i syropem, dodaj bakalie.
  6. Dopraw Cukrem wanilinowym. Odstaw do schłodzenia. Kutia najlepiej smakuje następnego dnia po przygotowaniu.

Opis przepisu:

Kutia wigilijna to chyba najpopularniejsza słodka potrawa świąteczna. To w zasadzie pszenica i mak, ale pełne pysznych i bardzo aromatycznych dodatków, przede wszystkim bakalii – pszenicy, orzechów włoskich, migdałów i smażonej skórki pomarańczowej. Do kutii wigilijnej dodaje się także mleko i miód, a Twój słodki przysmak bożonarodzeniowy zyska na smaku, jeśli dodasz do niego także Cukier wanilinowy WINIARY. A jeśli zapomniałeś już, jak smakują święta, zachęcamy do przygotowania kutii świątecznej na co dzień – mak w połączeniu z bakaliami i miodem to ciekawy pomysł na podwieczorek. Możesz do niego dodać suszone morele, śliwki czy żurawinę, a oprócz pszenicy, do maku możesz użyć okrągłych herbatników.
Zobacz inne przepisy na kutię wigilijną >>

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?