Kompot z gruszek na zimę

Oceń ten przepis!

4/5 4 17 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 25 min.

  • Oczekiwanie 20 min.

  • Porcje 10

4/5 4 17 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Gruszki przebrać, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ćwiartki. Najlepiej żeby były to gruszki twarde, wtedy możemy owoce wykorzystać do ciast.
  2. Miękkie owoce rozpadną się podczas pasteryzowania. Gruszki układamy ciasno w słoikach, do każdego słoika wsypujemy czubatą łyżkę cukru.
  3. Zalewamy wrzątkiem do poziomu 1cm od pokrywki. Wycieramy brzegi, mocno zakręcamy. Wstawiamy do dużego garnka wyłożonego ściereczką i pasteryzujemy ok 20 minut.

Opis przepisu:

Najprostsze rozwiązania w kuchni są często najlepsze i najsmaczniejsze! Czy może być coś lepszego niż własnoręcznie przygotowane słoiki z przetworami na zimę? W sezonie na słodkie, jędrne i twarde gruszki warto zrobić przynajmniej kilka słoików z kompotem gruszkowym na zimę. Do jego przygotowania potrzeba zaledwie trzech składników: gruszek, wody, cukru. Sam proces robienia kompotu z gruszek jest tak nieskomplikowany, że poradzi sobie z nim każdy.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?