Spodobał ci się ten przepis? zarejestruj się i załóż konto

Dynia w occie

Oceń ten przepis!

4/5 4 61 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 40 min.

  • Porcje 10

4/5 4 61 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Dynię obrać ze skóry, pozbawić nasion i włókien ze środka, pokroić w kostkę ok 1cmx1cm. Ułożyć w słoikach.
  2. Przygotować zalewę: zagotować wodę, dodać cukier, ocet, sól, goździki. Zagotować.
  3. Gorącą zalewą zalać dynię w słoikach. Wytrzeć brzegi słoików, zakręcić.
  4. Pasteryzować na mokro ok 10minut. Wyjąć słoiki, odstawić do góry dnem. Jak wystygną wynieść do piwnicy.

Opis przepisu:

Dynia to niekwestionowana królowa jesieni! Warto zamarynować ją, tak by móc cieszyć się jej smakiem przez okrągły rok, na przykład w formie dyni w occie. Dynia marynowana na słodko w goździkowej zalewie octowej sprawdzi się idealnie jako składnik koreczków czy dodatek do półmiska z wędlinami. Pycha!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?