Ratatouille z bakłażanem

Oceń ten przepis!

5/5 5 5 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 25 min.

  • Oczekiwanie 25 min.

  • Porcje 4

5/5 5 5 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Bakłażana umyć, pokroić w plastry i posypać solą, odstawić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i drobno pokroić. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, czosnek obrać.
  2. W głębokim garnku rozgrzać oliwę i masło. Dodać cebulę, zeszklić na złoty kolor. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i pomidory. Doprawić solą i pieprzem i podsmażać, aż do rozbicia kawałków pomidorów.
  3. W między czasie pokroić w kostkę papryki i dokładnie umytą cukinię.
  4. Do pomidorów dodać papryki i dusić pod przykryciem do zmięknięcia (około 10 minut). Następnie dodać cukinię, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać i ponownie dusić do zmięknięcia (około 5 minut).
  5. Bakłażana odcisnąć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę, dodać do reszty warzyw. Dokładnie wymieszać i dusić jeszcze przez około 5 minut.
  6. Natkę pietruszki i bazylię drobno posiekać, papryczkę chili drobno pokroić. Dodać do warzyw, dusić jeszcze przez chwilę.

Opis przepisu:

Ratatouille z bakłażanem to prowansalska potrawa w kolorach tęczy. Zdrowa mieszanka warzyw, doprawiona szczyptą pikanterii będzie się apetycznie prezentowała na każdym talerzu. Apetyczna paleta barw podana na obiad, czy kolację to pełne witamin danie, które z pewnością każdemu przypadnie do gustu. Dodatek aromatycznych ziół podkreśli wyjątkowy smak rodem z Francji.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?