Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Gulasz węgierski z pieczarkami

0
1 godz 26 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Cebula Biała
1 
Cebula czerwona
4  ząbków
3 
Marchewka
2 
Papryka czerwona
1 
Papryka żółta lub zielona
400  g
Pieczarki
500  g
Szynka (mięso wieprzowe)
1 
Puszka pomidorów
4  łyżek
Oliwa
0.5  łyżeczka
Gałka muszkatołowa
0.5  łyżeczka
Curry
0.5  łyżeczka
Papryka ostra
1  łyżeczka
Słodka papryka
2  łyżek
Sos sojowy
1  szczypta
Sól i pieprz
1  pęczek
Natka zielonej pietruszki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
17.47 g
Węglowodany
27.76 g
Tłuszcze
81.28 g
Wartość energetyczna
888.13 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

86 min
Krok 1
3 min
Cebule, czosnek i marchewki obrać.
Krok 2
3 min
Cebule i czosnek posiekać, marchewki pokroić w plasterki.
Krok 3
3 min
Papryki umyć, wydrążyć, pokroić w kostkę.
Krok 4
5 min
Mięso umyć, pokroić na mniejsze kawałki – kosteczki.
Krok 5
10 min
Na dnie dużego rondla rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę, czosnek i marchewki. Dodać curry, paprykę słodką i ostrą. Wymieszać. Warzywa zeszklić.
Krok 6
6 min
Następnie dodać pokrojone papryki i mięso. Wymieszać. Całość chwilkę podsmażyć.
Krok 7
30 min
Zmniejszyć ogień, dolać ok. 250 ml wody, przykryć rondel. Składniki dusić, od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie pieczarki dokładnie umyć. Pokroić w plastry. Po ok. 30 minutach dodać je do rondla.
Krok 8
15 min
Całość gotować na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut.
Krok 9
10 min
Pod koniec gotowania dodać pomidory, gałkę muszkatołową i sos sojowy. Całość dusić jeszcze przez ok. 10 minut – aż pomidory się rozpadną. Gulasz doprawić solą i pieprzem do smaku.
Krok 10
1 min
Na sam koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.
Gulasz węgierski z pieczarkami

Krok 1 z 10

Cebule, czosnek i marchewki obrać.

Gulasz węgierski z pieczarkami

Krok 2 z 10

Cebule i czosnek posiekać, marchewki pokroić w plasterki.

Gulasz węgierski z pieczarkami

Krok 3 z 10

Papryki umyć, wydrążyć, pokroić w kostkę.

Gulasz węgierski z pieczarkami

Krok 4 z 10

Mięso umyć, pokroić na mniejsze kawałki – kosteczki.

Gulasz węgierski z pieczarkami

Krok 5 z 10

Na dnie dużego rondla rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę, czosnek i marchewki. Dodać curry, paprykę słodką i ostrą. Wymieszać. Warzywa zeszklić.

Gulasz węgierski z pieczarkami

Krok 6 z 10

Następnie dodać pokrojone papryki i mięso. Wymieszać. Całość chwilkę podsmażyć.

Gulasz węgierski z pieczarkami

Krok 7 z 10

Zmniejszyć ogień, dolać ok. 250 ml wody, przykryć rondel. Składniki dusić, od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie pieczarki dokładnie umyć. Pokroić w plastry. Po ok. 30 minutach dodać je do rondla.

Gulasz węgierski z pieczarkami

Krok 8 z 10

Całość gotować na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut.

Gulasz węgierski z pieczarkami

Krok 9 z 10

Pod koniec gotowania dodać pomidory, gałkę muszkatołową i sos sojowy. Całość dusić jeszcze przez ok. 10 minut – aż pomidory się rozpadną. Gulasz doprawić solą i pieprzem do smaku.

Gulasz węgierski z pieczarkami

Krok 10 z 10

Na sam koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.

Tym razem mamy dla Was coś naprawdę pożywnego! Gulasz węgierski, czyli solidna porcja mięsa i warzyw. Przepis jest jednak wyjątkowo fit! Podczas gotowania mięsa nie podlewamy już rosołem. Zarówno warzywa, jak i mięso puszczą soki. Wywar zrobi się (prawie) sam, trzeba dać mu tylko chwilę. Gulasz węgierski nie należy do potraw, które przygotowuje się w tempie ekspresowym, warto jednak znaleźć dla niego chwilę. Kiedy już przygotujemy wszystkie składniki, wystarczy wrzucić je do garnka i doglądać.

Gulasz węgierski z pieczarkami można jeść zaraz po przygotowaniu jednak najlepiej będzie smakował na drugi dzień, kiedy danie nieco się “przegryzie”. Można go także zamrozić i trzymać w pogotowiu na czarną godzinę, kiedy nadejdzie głód, a zabraknie czasu lub ochoty na gotowanie. Choć czy to drugie jest w ogóle możliwe…? 🙂

Z podanych proporcji przygotujesz 4 porcje gulaszu.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika