Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Gulasz węgierski z pieczarkami
Gulasz węgierski z pieczarkami
Gulasz węgierski z pieczarkami
Dodaj do CookBook

Gulasz węgierski z pieczarkami

(0)
1 godz 26 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Jola
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Cebula Biała
1 
Cebula czerwona
4  ząbków
Czosnek
3 
Marchewka
2 
Papryka czerwona
1 
Papryka żółta lub zielona
400  g
Pieczarki
500  g
Mięso wieprzowe z szynki
1 
Puszka pomidorów
4  łyżek
Oliwa z oliwek
0.5  łyżeczka
Gałka muszkatołowa
0.5  łyżeczka
Curry
0.5  łyżeczka
Papryka ostra
1  łyżeczka
Słodka papryka
2  łyżek
Sos sojowy
1  szczypta
Sól i pieprz
1  pęczek
Świeża natka pietruszki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
16.4 g
Wartość energetyczna
290.7 kcal
Tłuszcze
14.3 g
Białko
26.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Tym razem mamy dla Was coś naprawdę pożywnego! Gulasz węgierski, czyli solidna porcja mięsa i warzyw. Przepis jest jednak wyjątkowo fit! Podczas gotowania mięsa nie podlewamy już rosołem. Zarówno warzywa, jak i mięso puszczą soki. Wywar zrobi się (prawie) sam, trzeba dać mu tylko chwilę. Gulasz węgierski nie należy do potraw, które przygotowuje się w tempie ekspresowym, warto jednak znaleźć dla niego chwilę. Kiedy już przygotujemy wszystkie składniki, wystarczy wrzucić je do garnka i doglądać.

Gulasz węgierski z pieczarkami można jeść zaraz po przygotowaniu jednak najlepiej będzie smakował na drugi dzień, kiedy danie nieco się “przegryzie”. Można go także zamrozić i trzymać w pogotowiu na czarną godzinę, kiedy nadejdzie głód, a zabraknie czasu lub ochoty na gotowanie. Choć czy to drugie jest w ogóle możliwe…? 🙂

Z podanych proporcji przygotujesz 4 porcje gulaszu.

Przygotowanie

86 min
  • Krok 1

    3 min
    Cebule, czosnek i marchewki obrać.
  • Krok 2

    3 min
    Cebule i czosnek posiekać, marchewki pokroić w plasterki.
  • Krok 3

    3 min
    Papryki umyć, wydrążyć, pokroić w kostkę.
  • Krok 4

    5 min
    Mięso umyć, pokroić na mniejsze kawałki – kosteczki.
  • Krok 5

    10 min
    Na dnie dużego rondla rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę, czosnek i marchewki. Dodać curry, paprykę słodką i ostrą. Wymieszać. Warzywa zeszklić.
  • Krok 6

    6 min
    Następnie dodać pokrojone papryki i mięso. Wymieszać. Całość chwilkę podsmażyć.
  • Krok 7

    30 min
    Zmniejszyć ogień, dolać ok. 250 ml wody, przykryć rondel. Składniki dusić, od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie pieczarki dokładnie umyć. Pokroić w plastry. Po ok. 30 minutach dodać je do rondla.
  • Krok 8

    15 min
    Całość gotować na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut.
  • Krok 9

    10 min
    Pod koniec gotowania dodać pomidory, gałkę muszkatołową i sos sojowy. Całość dusić jeszcze przez ok. 10 minut – aż pomidory się rozpadną. Gulasz doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Krok 10

    1 min
    Na sam koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.
Gulasz węgierski z pieczarkami

Krok 1 z 10

Cebule, czosnek i marchewki obrać.

Gulasz węgierski z pieczarkami

Krok 2 z 10

Cebule i czosnek posiekać, marchewki pokroić w plasterki.

Gulasz węgierski z pieczarkami

Krok 3 z 10

Papryki umyć, wydrążyć, pokroić w kostkę.

Gulasz węgierski z pieczarkami

Krok 4 z 10

Mięso umyć, pokroić na mniejsze kawałki – kosteczki.

Gulasz węgierski z pieczarkami

Krok 5 z 10

Na dnie dużego rondla rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę, czosnek i marchewki. Dodać curry, paprykę słodką i ostrą. Wymieszać. Warzywa zeszklić.

Gulasz węgierski z pieczarkami

Krok 6 z 10

Następnie dodać pokrojone papryki i mięso. Wymieszać. Całość chwilkę podsmażyć.

Gulasz węgierski z pieczarkami

Krok 7 z 10

Zmniejszyć ogień, dolać ok. 250 ml wody, przykryć rondel. Składniki dusić, od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie pieczarki dokładnie umyć. Pokroić w plastry. Po ok. 30 minutach dodać je do rondla.

Gulasz węgierski z pieczarkami

Krok 8 z 10

Całość gotować na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut.

Gulasz węgierski z pieczarkami

Krok 9 z 10

Pod koniec gotowania dodać pomidory, gałkę muszkatołową i sos sojowy. Całość dusić jeszcze przez ok. 10 minut – aż pomidory się rozpadną. Gulasz doprawić solą i pieprzem do smaku.

Gulasz węgierski z pieczarkami

Krok 10 z 10

Na sam koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Węgierska zupa gulaszowa z kociołka

    Węgierska zupa gulaszowa z kociołka

    1 godz 47 min Średni
  • Domowy gulasz z łopatki

    Domowy gulasz z łopatki

    54 min Średni
  • Gulasz z jelenia w marynacie

    Gulasz z jelenia w marynacie

    2 godz 49 min Średni
  • Gulasz szegedyński

    Gulasz szegedyński

    2 godz 1 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu