Gulasz węgierski z pieczarkami
1 godz 26 min
Średni
1
Cebula Biała
1
Cebula czerwona
4
ząbków
3
Marchewka
2
Papryka czerwona
1
Papryka żółta lub zielona
400
g
Pieczarki
500
g
Szynka (mięso wieprzowe)
1
Puszka pomidorów
4
łyżek
Oliwa
0.5
łyżeczka
Gałka muszkatołowa
0.5
łyżeczka
Curry
0.5
łyżeczka
Papryka ostra
1
łyżeczka
Słodka papryka
2
łyżek
Sos sojowy
1
szczypta
Sól i pieprz
1
pęczek
Natka zielonej pietruszki
.
Wartości odżywcze
Białko
17.47 g
Węglowodany
27.76 g
Tłuszcze
81.28 g
Wartość energetyczna
888.13 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
86 min
Krok 1
3 min
Cebule, czosnek i marchewki obrać.
Krok 2
3 min
Cebule i czosnek posiekać, marchewki pokroić w plasterki.
Krok 3
3 min
Papryki umyć, wydrążyć, pokroić w kostkę.
Krok 4
5 min
Mięso umyć, pokroić na mniejsze kawałki – kosteczki.
Krok 5
10 min
Na dnie dużego rondla rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę, czosnek i marchewki. Dodać curry, paprykę słodką i ostrą. Wymieszać. Warzywa zeszklić.
Krok 6
6 min
Następnie dodać pokrojone papryki i mięso. Wymieszać. Całość chwilkę podsmażyć.
Krok 7
30 min
Zmniejszyć ogień, dolać ok. 250 ml wody, przykryć rondel. Składniki dusić, od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie pieczarki dokładnie umyć. Pokroić w plastry. Po ok. 30 minutach dodać je do rondla.
Krok 8
15 min
Całość gotować na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut.
Krok 9
10 min
Pod koniec gotowania dodać pomidory, gałkę muszkatołową i sos sojowy. Całość dusić jeszcze przez ok. 10 minut – aż pomidory się rozpadną. Gulasz doprawić solą i pieprzem do smaku.
Krok 10
1 min
Na sam koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.
Tym razem mamy dla Was coś naprawdę pożywnego! Gulasz węgierski, czyli solidna porcja mięsa i warzyw. Przepis jest jednak wyjątkowo fit! Podczas gotowania mięsa nie podlewamy już rosołem. Zarówno warzywa, jak i mięso puszczą soki. Wywar zrobi się (prawie) sam, trzeba dać mu tylko chwilę. Gulasz węgierski nie należy do potraw, które przygotowuje się w tempie ekspresowym, warto jednak znaleźć dla niego chwilę. Kiedy już przygotujemy wszystkie składniki, wystarczy wrzucić je do garnka i doglądać.
Gulasz węgierski z pieczarkami można jeść zaraz po przygotowaniu jednak najlepiej będzie smakował na drugi dzień, kiedy danie nieco się “przegryzie”. Można go także zamrozić i trzymać w pogotowiu na czarną godzinę, kiedy nadejdzie głód, a zabraknie czasu lub ochoty na gotowanie. Choć czy to drugie jest w ogóle możliwe…? 🙂
Z podanych proporcji przygotujesz 4 porcje gulaszu.
Gulasz węgierski z pieczarkami można jeść zaraz po przygotowaniu jednak najlepiej będzie smakował na drugi dzień, kiedy danie nieco się “przegryzie”. Można go także zamrozić i trzymać w pogotowiu na czarną godzinę, kiedy nadejdzie głód, a zabraknie czasu lub ochoty na gotowanie. Choć czy to drugie jest w ogóle możliwe…? 🙂
Z podanych proporcji przygotujesz 4 porcje gulaszu.
Komentarze 0