Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Gulasz węgierski z pieczarkami
Gulasz węgierski z pieczarkami
Gulasz węgierski z pieczarkami
Dodaj do CookBook

Gulasz węgierski z pieczarkami

(1)
1 godz 26 min
Średni
Autorem przepisu jest Zakochane w zupach
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Biała cebula
1 
Cebula czerwona
4  ząbków
Czosnek
3 
Marchewka
2 
Papryka czerwona
1 
Papryka żółta lub zielona
400  g
Pieczarki
500  g
Mięso wieprzowe z szynki
1 
Puszka pomidorów
4  łyżek
Oliwa z oliwek
0.5  łyżeczka
Gałka muszkatołowa
0.5  łyżeczka
Curry
0.5  łyżeczka
Papryka ostra
1  łyżeczka
Słodka papryka
2  łyżek
Sos sojowy
1  szczypta
Sól i pieprz
1  pęczek
Świeża natka pietruszki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
16.4 g
Wartość energetyczna
290.7 kcal
Tłuszcze
14.3 g
Białko
26.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Tym razem mamy dla Was coś naprawdę pożywnego! Gulasz węgierski, czyli solidna porcja mięsa i warzyw. Przepis jest jednak wyjątkowo fit! Podczas gotowania mięsa nie podlewamy już rosołem. Zarówno warzywa, jak i mięso, puszczą soki. Wywar zrobi się (prawie) sam, trzeba dać mu tylko chwilę. Gulasz węgierski nie należy do potraw, które przygotowuje się w tempie ekspresowym, warto jednak znaleźć dla niego chwilę. Kiedy już przygotujemy wszystkie składniki, wystarczy wrzucić je do garnka i doglądać.

 


Gulasz węgierski z pieczarkami to prosty i szybki obiad, który szczególnie dobrze sprawdzi się w chłodne dni, gdy potrzeba rozgrzewające potrawy.

 


Gulasz węgierski z pieczarkami można jeść zaraz po przygotowaniu jednak najlepiej będzie smakował na drugi dzień, kiedy danie nieco się “przegryzie”. Można go także zamrozić i trzymać w pogotowiu na czarną godzinę, kiedy nadejdzie głód, a zabraknie czasu lub ochoty na gotowanie. Choć czy to drugie jest w ogóle możliwe…?

 


Z podanych proporcji przygotujesz 4 porcje gulaszu.

 


Sprawdź również inne przepisy:

·        Gulasz z ziemniakami i marchewką

·        Placek po węgiersku

·        Placki ziemniaczane z gulaszem

Przygotowanie

86 min
  • Krok 1

    3 min
    Białą i czerwoną cebulę, 4 ząbki czosnku i 3 marchewki obrać.
  • Krok 2

    3 min
    Cebule i czosnek posiekać, marchewki pokroić w plasterki.
  • Krok 3

    3 min
    2 papryki czerwone i 1 żółtą lub zieloną paprykę umyć, wydrążyć, pokroić w kostkę.
  • Krok 4

    5 min
    500 g mięsa wieprzowego z szynki umyć, pokroić na mniejsze kawałki – kosteczki.
  • Krok 5

    10 min
    Na dnie dużego rondla rozgrzać 4 łyżki oliwy z oliwek. Wrzucić cebulę, czosnek i marchewki. Dodać 0,5 łyżeczki curry, 0,5 łyżeczki papryki ostrej i 1 łyżeczkę słodkiej papryki. Wymieszać. Warzywa zeszklić.
  • Krok 6

    6 min
    Następnie dodać pokrojone papryki i mięso. Wymieszać. Całość chwilkę podsmażyć.
  • Krok 7

    30 min
    Zmniejszyć ogień, dolać ok. 250 ml wody, przykryć rondel. Składniki dusić, od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie 400 g pieczarek dokładnie umyć. Pokroić w plastry. Po ok. 30 minutach dodać je do rondla.
  • Krok 8

    15 min
    Całość gotować na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut.
  • Krok 9

    10 min
    Pod koniec gotowania dodać puszkę pomidorów, 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej i 2 łyżki sosu sojowego. Całość dusić jeszcze przez ok. 10 minut – aż pomidory się rozpadną. Gulasz doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Krok 10

    1 min
    Na sam koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Obiad

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Gulasz z karkówki

    Gulasz z karkówki

    46 min Łatwy
  • Gulasz węgierski

    Gulasz węgierski

    13 godz 15 min Łatwy
  • Gulasz z żołądków drobiowych

    Gulasz z żołądków drobiowych

    51 min Łatwy
  • Gulasz jagnięcy z wiosennymi warzywami

    Gulasz jagnięcy z wiosennymi warzywami

    55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu