Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Gulasz węgierski z pieczarkami
Gulasz węgierski z pieczarkami
Gulasz węgierski z pieczarkami
80 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
80 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
26.1g / 34%
Węglowodany
16.4g / 21%
Tłuszcze
14.3g / 44%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Gulasz węgierski z pieczarkami

+

Gulasz węgierski z pieczarkami

Wróć

Gulasz węgierski z pieczarkami

(0)
1 godz 26 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Cebula Biała
1 
Cebula czerwona
4  ząbków
Czosnek
3 
Marchewka
2 
Papryka czerwona
1 
Papryka żółta lub zielona
400  g
Pieczarki
500  g
Mięso wieprzowe z szynki
1 
Puszka pomidorów
4  łyżek
Oliwa z oliwek
0.5  łyżeczka
Gałka muszkatołowa
0.5  łyżeczka
Curry
0.5  łyżeczka
Papryka ostra
1  łyżeczka
Słodka papryka
2  łyżek
Sos sojowy
1  szczypta
Sól i pieprz
1  pęczek
Świeża natka pietruszki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
26.07 g
Węglowodany
16.38 g
Tłuszcze
14.31 g
Wartość energetyczna
290.68 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Tym razem mamy dla Was coś naprawdę pożywnego! Gulasz węgierski, czyli solidna porcja mięsa i warzyw. Przepis jest jednak wyjątkowo fit! Podczas gotowania mięsa nie podlewamy już rosołem. Zarówno warzywa, jak i mięso puszczą soki. Wywar zrobi się (prawie) sam, trzeba dać mu tylko chwilę. Gulasz węgierski nie należy do potraw, które przygotowuje się w tempie ekspresowym, warto jednak znaleźć dla niego chwilę. Kiedy już przygotujemy wszystkie składniki, wystarczy wrzucić je do garnka i doglądać.

Gulasz węgierski z pieczarkami można jeść zaraz po przygotowaniu jednak najlepiej będzie smakował na drugi dzień, kiedy danie nieco się “przegryzie”. Można go także zamrozić i trzymać w pogotowiu na czarną godzinę, kiedy nadejdzie głód, a zabraknie czasu lub ochoty na gotowanie. Choć czy to drugie jest w ogóle możliwe…? 🙂

Z podanych proporcji przygotujesz 4 porcje gulaszu.

Przygotowanie

86 min
  • Krok 1

    3 min
    Cebule, czosnek i marchewki obrać.
  • Krok 2

    3 min
    Cebule i czosnek posiekać, marchewki pokroić w plasterki.
  • Krok 3

    3 min
    Papryki umyć, wydrążyć, pokroić w kostkę.
  • Krok 4

    5 min
    Mięso umyć, pokroić na mniejsze kawałki – kosteczki.
  • Krok 5

    10 min
    Na dnie dużego rondla rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę, czosnek i marchewki. Dodać curry, paprykę słodką i ostrą. Wymieszać. Warzywa zeszklić.
  • Krok 6

    6 min
    Następnie dodać pokrojone papryki i mięso. Wymieszać. Całość chwilkę podsmażyć.
  • Krok 7

    30 min
    Zmniejszyć ogień, dolać ok. 250 ml wody, przykryć rondel. Składniki dusić, od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie pieczarki dokładnie umyć. Pokroić w plastry. Po ok. 30 minutach dodać je do rondla.
  • Krok 8

    15 min
    Całość gotować na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut.
  • Krok 9

    10 min
    Pod koniec gotowania dodać pomidory, gałkę muszkatołową i sos sojowy. Całość dusić jeszcze przez ok. 10 minut – aż pomidory się rozpadną. Gulasz doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Krok 10

    1 min
    Na sam koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.
Gulasz węgierski z pieczarkami

Krok 1 z 10

Cebule, czosnek i marchewki obrać.

Gulasz węgierski z pieczarkami

Krok 2 z 10

Cebule i czosnek posiekać, marchewki pokroić w plasterki.

Gulasz węgierski z pieczarkami

Krok 3 z 10

Papryki umyć, wydrążyć, pokroić w kostkę.

Gulasz węgierski z pieczarkami

Krok 4 z 10

Mięso umyć, pokroić na mniejsze kawałki – kosteczki.

Gulasz węgierski z pieczarkami

Krok 5 z 10

Na dnie dużego rondla rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę, czosnek i marchewki. Dodać curry, paprykę słodką i ostrą. Wymieszać. Warzywa zeszklić.

Gulasz węgierski z pieczarkami

Krok 6 z 10

Następnie dodać pokrojone papryki i mięso. Wymieszać. Całość chwilkę podsmażyć.

Gulasz węgierski z pieczarkami

Krok 7 z 10

Zmniejszyć ogień, dolać ok. 250 ml wody, przykryć rondel. Składniki dusić, od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie pieczarki dokładnie umyć. Pokroić w plastry. Po ok. 30 minutach dodać je do rondla.

Gulasz węgierski z pieczarkami

Krok 8 z 10

Całość gotować na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut.

Gulasz węgierski z pieczarkami

Krok 9 z 10

Pod koniec gotowania dodać pomidory, gałkę muszkatołową i sos sojowy. Całość dusić jeszcze przez ok. 10 minut – aż pomidory się rozpadną. Gulasz doprawić solą i pieprzem do smaku.

Gulasz węgierski z pieczarkami

Krok 10 z 10

Na sam koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa gulaszowa z wołowiną i pieczarkami

    Zupa gulaszowa z wołowiną i pieczarkami

    1 godz 22 min Średni
  • Strogonow drobiowy z papryką

    Strogonow drobiowy z papryką

    1 godz 39 min Średni
  • Zupa z brukwi na kurczaku

    Zupa z brukwi na kurczaku

    1 godz 11 min Średni
  • Wegańska zupa z soczewicy z makaronem ryżowym i kolendrą

    Wegańska zupa z soczewicy z makaronem ryżowym i kolendrą

    1 godz 9 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu