Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Ratatouille z bakłażanem
Dodaj do CookBook

Ratatouille z bakłażanem

(0)
1 godz
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3 
Pomidory
1 
Cebula
3  ząbków
Czosnek
2 
Papryka czerwona
1 
Papryka zielona
1 
Papryczka Chili
1 
Cukinia
0.5 
Bakłażan
1  łyżka
Masło
2  łyżek
Oliwa z oliwek
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
trochę
Bazylia
trochę
Natka pietruszki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
13.8 g
Wartość energetyczna
149.3 kcal
Tłuszcze
10.3 g
Białko
2.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Ratatouille z bakłażanem to prowansalska potrawa w kolorach tęczy. Zdrowa mieszanka warzyw, doprawiona szczyptą pikanterii będzie się apetycznie prezentowała na każdym talerzu. Apetyczna paleta barw podana na obiad, czy kolację to pełne witamin danie, które z pewnością każdemu przypadnie do gustu. Dodatek aromatycznych ziół podkreśli wyjątkowy smak rodem z Francji.

Przygotowanie

60 min
  • Krok 1

    15 min
    Bakłażana umyć, pokroić w plastry i posypać solą, odstawić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i drobno pokroić. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, czosnek obrać.
  • Krok 2

    10 min
    W głębokim garnku rozgrzać oliwę i masło. Dodać cebulę, zeszklić na złoty kolor. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i pomidory. Doprawić solą i pieprzem i podsmażać, aż do rozbicia kawałków pomidorów.
  • Krok 3

    5 min
    W między czasie pokroić w kostkę papryki i dokładnie umytą cukinię.
  • Krok 4

    15 min
    Do pomidorów dodać papryki i dusić pod przykryciem do zmięknięcia (około 10 minut). Następnie dodać cukinię, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać i ponownie dusić do zmięknięcia (około 5 minut).
  • Krok 5

    10 min
    Bakłażana odcisnąć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę, dodać do reszty warzyw. Dokładnie wymieszać i dusić jeszcze przez około 5 minut.
  • Krok 6

    5 min
    Natkę pietruszki i bazylię drobno posiekać, papryczkę chili drobno pokroić. Dodać do warzyw, dusić jeszcze przez chwilę.
Ratatouille z bakłażanem

Krok 1 z 6

Bakłażana umyć, pokroić w plastry i posypać solą, odstawić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i drobno pokroić. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, czosnek obrać.

Ratatouille z bakłażanem

Krok 2 z 6

W głębokim garnku rozgrzać oliwę i masło. Dodać cebulę, zeszklić na złoty kolor. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i pomidory. Doprawić solą i pieprzem i podsmażać, aż do rozbicia kawałków pomidorów.

Ratatouille z bakłażanem

Krok 3 z 6

W między czasie pokroić w kostkę papryki i dokładnie umytą cukinię.

Ratatouille z bakłażanem

Krok 4 z 6

Do pomidorów dodać papryki i dusić pod przykryciem do zmięknięcia (około 10 minut). Następnie dodać cukinię, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać i ponownie dusić do zmięknięcia (około 5 minut).

Ratatouille z bakłażanem

Krok 5 z 6

Bakłażana odcisnąć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę, dodać do reszty warzyw. Dokładnie wymieszać i dusić jeszcze przez około 5 minut.

Ratatouille z bakłażanem

Krok 6 z 6

Natkę pietruszki i bazylię drobno posiekać, papryczkę chili drobno pokroić. Dodać do warzyw, dusić jeszcze przez chwilę.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Bogate w błonnik
  • Danie główne
  • Kuchnia francuska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Warzywa
  • Wegetariańskie
  • Źródło błonnika
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu