Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ratatouille z bakłażanem

0
50 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3 
Pomidory
1 
Cebula
3 ząbków
Czosnek
2 
Papryka czerwona
1 
Papryka zielona
1 
Chili
1 
Cukinia
1 Płaska łyżka
Masło
2 płaskich łyżek
Oliwa z oliwek
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Bazylia świeża
1 trochę
Pietruszka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

50 min
Krok 1
10 min
Bakłażana umyć, pokroić w plastry i posypać solą, odstawić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i drobno pokroić. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, czosnek obrać.
Krok 2
0 min
W głębokim garnku rozgrzać oliwę i masło. Dodać cebulę, zeszklić na złoty kolor. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i pomidory. Doprawić solą i pieprzem i podsmażać, aż do rozbicia kawałków pomidorów.
Krok 3
5 min
W między czasie pokroić w kostkę papryki i dokładnie umytą cukinię.
Krok 4
0 min
Do pomidorów dodać papryki i dusić pod przykryciem do zmięknięcia (około 10 minut). Następnie dodać cukinię, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać i ponownie dusić do zmięknięcia (około 5 minut).
Krok 5
5 min
Bakłażana odcisnąć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę, dodać do reszty warzyw. Dokładnie wymieszać i dusić jeszcze przez około 5 minut.
Krok 6
5 min
Natkę pietruszki i bazylię drobno posiekać, papryczkę chili drobno pokroić. Dodać do warzyw, dusić jeszcze przez chwilę.
Ratatouille z bakłażanem

Krok 1 z 6

Bakłażana umyć, pokroić w plastry i posypać solą, odstawić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i drobno pokroić. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, czosnek obrać.

Ratatouille z bakłażanem

Krok 2 z 6

W głębokim garnku rozgrzać oliwę i masło. Dodać cebulę, zeszklić na złoty kolor. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i pomidory. Doprawić solą i pieprzem i podsmażać, aż do rozbicia kawałków pomidorów.

Ratatouille z bakłażanem

Krok 3 z 6

W między czasie pokroić w kostkę papryki i dokładnie umytą cukinię.

Ratatouille z bakłażanem

Krok 4 z 6

Do pomidorów dodać papryki i dusić pod przykryciem do zmięknięcia (około 10 minut). Następnie dodać cukinię, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać i ponownie dusić do zmięknięcia (około 5 minut).

Ratatouille z bakłażanem

Krok 5 z 6

Bakłażana odcisnąć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę, dodać do reszty warzyw. Dokładnie wymieszać i dusić jeszcze przez około 5 minut.

Ratatouille z bakłażanem

Krok 6 z 6

Natkę pietruszki i bazylię drobno posiekać, papryczkę chili drobno pokroić. Dodać do warzyw, dusić jeszcze przez chwilę.

Ratatouille z bakłażanem to prowansalska potrawa w kolorach tęczy. Zdrowa mieszanka warzyw, doprawiona szczyptą pikanterii będzie się apetycznie prezentowała na każdym talerzu. Apetyczna paleta barw podana na obiad, czy kolację to pełne witamin danie, które z pewnością każdemu przypadnie do gustu. Dodatek aromatycznych ziół podkreśli wyjątkowy smak rodem z Francji.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika