Schab pieczony

Oceń ten przepis!

4/5 4 114 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 15 min.

  • Oczekiwanie 1 godz.

  • Porcje 6

4/5 4 114 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Przyprawę w płynie, ZIARENKA SMAKU, miód, roztarty ząbek czosnku i cynamon utrzyj z 3 łyżkami wody.
  2. Posmaruj mięso, obłóż plasterkami cytryny i pozostaw w lodówce na 12 godz.
  3. Tak przygotowany schab przełóż do naczynia do żaroodpornego i piecz pod przykryciem 50-60 minut w nagrzanym do 200°C piekarniku.
  4. Przed końcem pieczenia zdejmij przykrycie na 15 minut.
  5. Podawaj z sosem pieczeniowym WINIARY przygotowanym według przepisu na opakowaniu.

Opis przepisu:

Polacy kochają wieprzowinę. Jej przyrządzenie zazwyczaj nie sprawia zbyt wiele trudności, zaś wyśmienity schab pieczony jest jednym z prostszych i najszybszych w przygotowaniu. Dania pieczone są zresztą wybierane przez gospodynie domowe ceniące sobie potrawy, które właściwie „robią się same”. Solidna porcja pieczeni może okazać się smacznym obiadem na dwa dni, ale będzie też niezawodna na specjalne okazje. Nie tylko niedzielny posiłek czy uroczysta kolacja zyskają na obecności pieczonego schabu.

Z powodzeniem można go włączyć do wielkanocnego lub bożonarodzeniowego menu. Nie powinno go zabraknąć także na ważniejszych uroczystościach, takich jak np. imieniny czy wesela. Niewątpliwą zaletą tej pieczeni jest możliwość podawania jej na ciepło lub na zimno. Dzięki temu równie dobrze odnajdzie się na szwedzkim stole.

Z tym przepisem poradzi sobie nawet początkujący kucharz! Potrzebne będą: Przyprawa ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY i WINIARY Przyprawa w płynie do zup, sosów i sałatek. Utrzyj je razem z miodem, czosnkiem i cynamonem, a powstałą w ten sposób marynatą posmaruj schab. Całość obłóż plasterkami cytryny i odstaw do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie mięso można wstawić do piekarnika. Piecz pod przykryciem ok. godzinę w temperaturze 200°C. Na kwadrans przed zakończeniem pieczenia zdejmij pokrywę, by schab się zarumienił. Tak przygotowane mięso możesz podać z sosem pieczeniowym WINIARY.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?