1

2

Przepisy

Babeczki z kremem budyniowym

5/5 5 52 5 1

przygotowanie: 30 minut

porcje: 30 porcji

106 calories kalorie: 106 kcal / porcja

Słodka pokusa, czyli kruche babeczki z kremem budyniowym. Chrupkie ciasto, śmietankowy krem oraz owoce (świeże lub z konfitur) tworzą idealną kompozycję smaków. Kto bardzo się spieszy, może użyć gotowych kruchych babeczek, które wystarczy napełnić budyniowym kremem i udekorować owocami, ale wiadomo, że najlepsze są babeczki upieczone własnoręcznie...

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Połącz mąkę, masło, cukier i 2 żółtka - zagnieć z nich ciasto
  2. Ciasto odstaw do lodówki do schłodzenia.
  3. Foremki do babeczek wysmaruj tłuszczem.
  4. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj.
  5. Nagrzej piekarnik do 180ºC
  6. Wykrawaj szklanką małe kółka ciasta i wylepiaj nimi foremki.
  7. Babeczki piecz 15 minut.
  8. Zagotuj szklankę mleka.
  9. W pozostałej ilości mleka rozprowadź Budyń i 4 żółtka.
  10. Mieszankę dodaj do wrzącego mleka.
  11. Całość zagotuj.
  12. Wyciągnij z piekarnika babeczki i napełnij je budyniową masą.
  13. Lekko przestudzone babeczki udekoruj ulubionymi owocami.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: