Babeczki z kremem budyniowym

5/5 5 60 5 1
5/5 5 60 5 1
  • Przygotowanie: 40 min.

  • Oczekiwanie: 45 min.

  • Porcje: 30

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Połącz mąkę, masło, cukier i 2 żółtka - zagnieć z nich ciasto. Odstaw do lodówki na 30 minut.
  2. Foremki do babeczek wysmaruj tłuszczem.
  3. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj.
  4. Nagrzej piekarnik do 180ºC
  5. Wykrawaj szklanką małe kółka ciasta i wylepiaj nimi foremki. Babeczki piecz 15 minut.
  6. Zagotuj szklankę mleka.
  7. W pozostałej ilości mleka rozprowadź Budyń i 4 żółtka. Mieszankę dodaj do wrzącego mleka. Całość zagotuj.
  8. Wyciągnij z piekarnika babeczki i napełnij je budyniową masą.
  9. Lekko przestudzone babeczki udekoruj ulubionymi owocami.

Opis przepisu:

Słodka pokusa, czyli kruche babeczki z kremem budyniowym. Chrupkie ciasto, śmietankowy krem oraz owoce (świeże lub z konfitur) tworzą idealną kompozycję smaków. Kto bardzo się spieszy, może użyć gotowych kruchych babeczek, które wystarczy napełnić budyniowym kremem i udekorować owocami, ale wiadomo, że najlepsze są babeczki upieczone własnoręcznie...

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?