Pomagamy w gotowaniu

Drożdżówki z Budyniem – Jedno ciasto 3 rodz. wypieków

Oceń ten przepis!

5/5 5 3 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 40 min.

  • Oczekiwanie 2 godz.

  • Porcje 8

5/5 5 3 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Ciasto

Kruszonka

Przygotowanie:

  1. Do miski wlej ciepłe mleko, dodaj drożdże i dokładnie wymieszaj.
  2. Następnie dodaj jajko, cukier, cukier wanilinowy oraz mąkę i dokładnie wymieszaj.
  3. Na końcu dodaj masło.
  4. Dokładnie wyrobione ciasto odstaw pod przykryciem na ok. 40 minut w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  5. Po tym czasie podziel ciasto na ok. 10-12 części (możemy wyciąć okręgi ładne). I odstawiamy do wyrośnięcia.
  6. Przygotuj kruszonkę. Zagnieć szybko wszystkie składniki do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
  7. Po tym czasie w każdym ciastku robimy wgłębienie do którego nakładamy przygotowany wcześniej budyń.
  8. Całość posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika. 170°C na ok. 20 minut.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?