Profiterolles czyli ptysie z lodami bananowymi, sos czekoladowy, posypka z pierniczków korzennych i skórek pomarańczy.

Oceń ten przepis!

4/5 4 3 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 20 min.

  • Oczekiwanie 30 min.

  • Porcje 4

4/5 4 3 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

ciasto ptysiowe

sos czekoladowy i dodatki

lody bananowe

Przygotowanie:

  1. W garnku doprowadź do wrzenia wodę z masłem i zdejmij z ognia. Wsyp od razu mąkę i za pomocą silikonowej łyżki mieszaj, aż uzyskasz gładkie ciasto.
  2. Postaw z powrotem garnek na ogniu i mieszaj ciasto kilka minut, żeby je „wysuszyć”. Zdejmij garnek z ognia i przełóż ciasto do dużej miski. Następnie dodaj po kolei jajka, cały czas mieszając trzepaczką, aż uzyskasz gładką i jednolitą masę.
  3. Gotową masę przełóż do rękawa cukierniczego i szprycuj małe ptysie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w rozgrzanym do 180°C piekarniku z termoobiegiem 25-30 min. Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.
  4. Lody bananowe: Pokrojone banany zmiksuj z sokiem z limonki i masłem orzechowym, aż powstanie gładka masa. Odstaw do zamrażalnika.
  5. Sos czekoladowy: Posiekaj gorzką czekoladę na drobne kawałki i przełóż do miski. W rondelku podgrzej śmietankę, dodaj posiekaną czekoladę i mieszaj delikatnie, aż czekolada się rozpuści.
  6. Ostudzone ptysie przekrój na dwie części. Następnie nadziewaj ptysie łyżką lodów bananowych. Gotowe ciastka polej sosem czekoladowym i posyp startą skórką pomarańczy oraz pokruszonymi pierniczkami korzennymi.

Opis przepisu:

Słodki deser profiteroles, czyli francuskie ptysie możesz podawać z lodami bananowymi, sosem czekoladowym i posypką z pierniczków. Takim oryginalnym deserem na pewno zaskoczysz domowników!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?