Grillowane steki z kalafiora z curry i zieloną salsą

5/5 5 2 5 1
5/5 5 2 5 1
  • Przygotowanie: 20 min.

  • Porcje: 4

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Pokrój kalafiora w „steki” o grubości około 2 cm. Posmaruj oliwą, dopraw solą i przyprawą curry.
  2. Grilluj na patelni grillowej lub na grillu, aż się lekko zarumienią. Możesz też piec steki w rozgrzanym do 180 st. piekarniku z termoobiegiem do lekkiego zarumienienia. Jeśli struktura po ugrillowaniu Ci nie odpowiada (są za chrupkie), zblanszuj je wcześniej w gotującej, osolonej wodzie przez 1 min, a następnie postępuj dalej wg przepisu.
  3. W międzyczasie zrób salsę - posiekaj kolendrę, dymkę, miętę i papryczkę chilli. Wymieszaj z 2-3 łyżkami oliwy oraz sokiem z limonki. Dopraw solą do smaku. Do salsy spróbuj dodać różne świeże zioła jak natka pietruszki czy szczypiorek, aby nadać jej innego smaku.
  4. Serwuj steki z kalafiora z zieloną salsą i sosem jalapeno.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?