Grillowane steki z kalafiora z curry i zieloną salsą

Oceń ten przepis!

4/5 4 6 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 20 min.

  • Porcje 4

4/5 4 6 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Pokrój kalafiora w „steki” o grubości około 2 cm. Posmaruj oliwą, dopraw solą i przyprawą curry.
  2. Grilluj na patelni grillowej lub na grillu, aż się lekko zarumienią. Możesz też piec steki w rozgrzanym do 180 st. piekarniku z termoobiegiem do lekkiego zarumienienia. Jeśli struktura po ugrillowaniu Ci nie odpowiada (są za chrupkie), zblanszuj je wcześniej w gotującej, osolonej wodzie przez 1 min, a następnie postępuj dalej wg przepisu.
  3. W międzyczasie zrób salsę - posiekaj kolendrę, dymkę, miętę i papryczkę chilli. Wymieszaj z 2-3 łyżkami oliwy oraz sokiem z limonki. Dopraw solą do smaku. Do salsy spróbuj dodać różne świeże zioła jak natka pietruszki czy szczypiorek, aby nadać jej innego smaku.
  4. Serwuj steki z kalafiora z zieloną salsą i sosem jalapeno.

Opis przepisu:

Zbliża się sezon grillowy i pewnie zastanawiasz się, co jeszcze oprócz mięsa warto grillować na ruszcie? Warzywa świetnie sprawdzają się jako dodatek, ale również jako pełnowartościowe potrawy z grilla. Wypróbuj smakowite grillowane steki z kalafiora z curry i zieloną salsą. Kalafior pokrojony w kształtne steki bez problemu zrumieni się na ruszcie bądź grillowej tacce. Podany z zieloną salsą i Sosem Jalapeno WINIARY może stanowić pyszne bezmięsne danie!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?