Tarta z kurczakiem i pieczarkami

4/5 4 19 5 1
4/5 4 19 5 1
  • Przygotowanie: 40 min.

  • Oczekiwanie: 1 godz. 45 min.

  • Porcje: 8

składniki:

liczba porcji:

Tarta

Przygotowanie:

  1. Filet z kurczaka pokrój w 3-centy metrową kostkę. Cebulę pokrój w paski, pieczarki na kawałki.
  2. Cebulkę podsmaż na maśle ze szczyptą cukru, dodaj pieczarki. Po chwili delikatnie posól i odstaw do przestygnięcia.
  3. Na tej samej patelni podsmaż kawałki mięsa, dopraw pieprzem, chili i odrobiną soli. Kurczaka połącz z pieczarkami i cebulą, dopraw przyprawą garam masala.
  4. Jajka roztrzep dolej śmietankę, dodaj opakowanie POMYSŁ NA Kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym i dokładnie wymieszaj.
  5. Piecz w 180°C ok. 25 minut, aż wierzch nabierze złotawego koloru. Przed podaniem dodaj świeże listki tymianku.
  6. Składniki ciasta wymieszaj na jednolitą masę. Ciasto rozwałkuj i wylep nim dokładnie wysmarowaną masłem i oprószoną mąką formę. Wstaw do lodówki na ok 1 godzinę
  7. Piekarnik nastaw na 200°C. Schłodzone ciasto nakłuj widelcem i piecz ok 20 min.

Opis przepisu:


Daj się zaprosić w magiczną podróż do dwóch różnych miejsc – magicznych Indii i polskiego lasu. Tarta z kurczakiem i pieczarkami łączy oba te światy – oryginalnego, ostrego smaku doda jej szczypta przyprawy gram masala, która w Indiach uważana jest za mieszankę przynoszącą szczęście. Natomiast łagodny, ziołowy smak lasu tarta z kurczakiem i pieczarkami zawdzięcza dodatkowi pieczarek i WINIARY POMYSŁ NA… kurczaka w sosie śmietanowo - ziołowym.
Danie idealne na spotkanie ze znajomymi. Smacznego!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?