1

2

Przepisy

Soczysty kurczak w curry z ananasem

5/5 5 2 5 1

przygotowanie: 20 minut

oczekiwanie: 60 minut

porcje: 4 porcje


Pierś z kurczaka na ostro czy kurczak na słodko? Nie musisz wybierać między dwoma dobrymi pomysłami – wybierz pierś z kurczaka w śmietankowym sosie curry z ananasem! Połączenie ostrego curry i łagodnego, słodkiego ananasa w sosie śmietankowym daje smakowity efekt. Tak przyrządzonego kurczaka na obiad podawaj z ryżem (np. basmanti lub brązowym) oraz surówką.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Kurczaka umyj, osusz.
  2. Pokrój plastry ananasa na duże cząstki.
  3. Do woreczka z górnej części opakowania włóż pałki z kurczaka i dodaj przyprawy z dolnej części opakowania i 50 ml śmietanki kremówki 30% tłuszczu. Wsyp cząstki ananasa. Woreczek zamknij czerwoną zapinką.
  4. Delikatnie obracając woreczek, równomiernie rozprowadź przyprawę i śmietankę na mięsie.
  5. Woreczek ułóż w naczyniu żaroodpornym, nie przykrywaj. Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz na niższym poziomie przez 60 minut w temperaturze 200°C.
  6. Po ostrożnym wyciągnięciu woreczka podawaj z ugotowanym ryżem i surówką z jabłka i marchwi.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: