Soczysty kurczak w curry z ananasem

5/5 5 4 5 1
5/5 5 4 5 1
  • Przygotowanie: 22 min.

  • Oczekiwanie: 1 godz.

  • Porcje: 4

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Kurczaka umyj, osusz.
  2. Pokrój plastry ananasa na duże cząstki.
  3. Do woreczka z górnej części opakowania włóż pałki z kurczaka i dodaj przyprawy z dolnej części opakowania i 50 ml śmietanki kremówki 30% tłuszczu. Wsyp cząstki ananasa. Woreczek zamknij czerwoną zapinką.
  4. Delikatnie obracając woreczek, równomiernie rozprowadź przyprawę i śmietankę na mięsie.
  5. Woreczek ułóż w naczyniu żaroodpornym, nie przykrywaj. Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz na niższym poziomie przez 60 minut w temperaturze 200°C.
  6. Po ostrożnym wyciągnięciu woreczka podawaj z ugotowanym ryżem i surówką z jabłka i marchwi.

Opis przepisu:


Pierś z kurczaka na ostro czy kurczak na słodko? Nie musisz wybierać między dwoma dobrymi pomysłami – wybierz pierś z kurczaka w śmietankowym sosie curry z ananasem! Połączenie ostrego curry i łagodnego, słodkiego ananasa w sosie śmietankowym daje smakowity efekt. Tak przyrządzonego kurczaka na obiad podawaj z ryżem (np. basmanti lub brązowym) oraz surówką.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?