Roladki z ciasta francuskiego z łososiem

4/5 4 75 5 1
4/5 4 75 5 1
  • Przygotowanie: 40 min.

  • Oczekiwanie: 20 min.

  • Porcje: 6

składniki:

liczba porcji:

Roladki

Sos czosnkowy

Przygotowanie:

  1. Ciasto francuskie wyjmij z lodówki na pół godziny przed przygotowaniem roladek. Piekarnik rozgrzej do 200°C. Następnie lekko rozwałkuj, na jedną trzecią ciasta połóż plastry wędzonego łososia, przypraw pieprzem.
  2. Następnie zwiń roladę tak, żeby zostało na końcu trochę ciasta. Posmaruj tę końcówkę roztrzepanym jajkiem, zwiń i sklej roladę.
  3. Zwiniętą roladę posmaruj też jajkiem przy pomocy pędzelka i posyp czarnuszką, a następnie przekrój na plastry – ślimaczki jednakowej grubości.
  4. Wyłóż roladki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w rozgrzanym piekarniku przez ok. 20 minut – do zarumienienia się ciasta.
  5. W międzyczasie przygotuj sos czosnkowy – wymieszaj jogurt, majonez, koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą i pieprzem.

Opis przepisu:

Jako wytrawną przekąskę z ciasta francuskiego na imprezę czy przyjęcie polecamy bułeczki-roladki z ciasta francuskiego z łososiem, posypane czarnuszką i podawane z sosem czosnkowo-koperkowym z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY. Pyszne kruche roladki z łososiem znikają w mgnieniu oka z talerzy!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?