1

2

Przepisy

Kotleciki z kalafiora

4/5 4 30 5 1

przygotowanie: 30 minut

oczekiwanie: 30 minut

porcje: 4 porcje

296 calories kalorie: 296 kcal / porcja

Kotleciki z kalafiora - idealne nie tylko dla wegetarian, ale także dla miłośników mięsa, którzy raz na jakiś czas chcą od niego odpocząć. Kalafiorowe kotleciki przyrządzisz z ugotowanego i posiekanego kalafiora z dodatkiem jajka, bułki tartej, cebuli i czosnku. Przyrumienione na złoto, aromatyczne kotleciki z kalafiora zajadaj w towarzystwie ugotowanej marchewki z groszkiem i z dodatkiem mieszanki sałat. Całość możesz także posypać ulubionymi przyprawami i ziołami, na przykład natką pietruszki czy koperkiem.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Bułkę namocz w mleku, miękką odciśnij.
  2. Kalafiora ugotuj w posolonej wodzie, odsącz, ostudź, posiekaj.
  3. Dodaj jajka, bułkę, posiekaną cebulę ze szczypiorkiem, posiekany czosnek i bułkę tartą.
  4. Dopraw Ziarenkami Smaku, pieprzem i papryką.
  5. Uformuj małe kotleciki, obtocz w jajku, bułce tartej lub płatkach kukurydzianych.
  6. Na patelni rozgrzej olej. Smaż na średnim ogniu na złoty kolor. Podaj zaraz po usmażeniu.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: