Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Kotleciki ze śledzia z sosem koperkowym

Kotleciki ze śledzia z sosem koperkowym

(1)
19 godz 7 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Sos koperkowy ze śmietanką WINIARY
6 
Śledź
6  płaskich łyżek
Bułka tarta
1 
Cebula
1  Płaska łyżka
Pietruszka
1 
Jajko
50  ml
Śmietana
1  Płaska łyżka
Masło
trochę
Sól
trochę
Olej
50  ml
Śmietana 12%
trochę
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
35.96 g
Węglowodany
8.23 g
Tłuszcze
23.64 g
Wartość energetyczna
397.41 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Śledź to jedna z często spotykanych ryb na bożonarodzeniowym stole – podawane pod pierzynką z buraczkami, marynowane z żurawiną, łączone ze śmietaną i ogórkami. A wśród nich - lekko zrumienione na patelni kotleciki ze śledzia z Sosem Koperkowym ze śmietanką WINIARY! Ten prosty przepis na kotlety śledziowe z sosem koperkowym możesz urozmaicić swoimi ulubionymi przyprawami, a danie podawać z dodatkową natką pietruszki.
Z myślą o kolacji wigilijnej wypróbuj także nasz przepis na śledzia marynowanego z żurawiną i imbirem >>

Przygotowanie

1147 min
  • Krok 1

    1080 min
    Surowe śledzie wymocz w wodzie przez 18 godzin, zmieniając minimum dwukrotnie wodę.
  • Krok 2

    10 min
    Następnie bardzo mocno je odsącz i wyfiletuj, usuwając kręgosłup i grubsze ości, zdejmij skórę.
  • Krok 3

    15 min
    Zmiel śledzie w maszynce albo drobno posiekaj.
  • Krok 4

    10 min
    Na patelni zeszklij na maśle drobno pokrojoną cebulę.
  • Krok 5

    10 min
    Wymieszaj w misce zmielone mięso, jajko, bułkę tartą, ostudzoną cebulę, łyżkę śmietany, pokrojoną drobno natkę pietruszki. Wyrób masę. Jeśli będzie za rzadka, dodaj więcej tartej bułki.
  • Krok 6

    5 min
    Wilgotnymi rękami formuj kotleciki. Smaż na złoty kolor na dobrze rozgrzanym oleju.
  • Krok 7

    5 min
    Sos koperkowy ze śmietanką WINIARY rozprowadzić w 250 ml zimnej wody oraz 50 ml śmietanki 12%.
  • Krok 8

    10 min
    Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Zmniejsz ogień i gotuj przez 3 minuty, często mieszając.
  • Krok 9

    2 min
    Podawaj kotleciki polane sosem koperkowym.
Kotleciki ze śledzia z sosem koperkowym

Krok 1 z 9

Surowe śledzie wymocz w wodzie przez 18 godzin, zmieniając minimum dwukrotnie wodę.

Kotleciki ze śledzia z sosem koperkowym

Krok 2 z 9

Następnie bardzo mocno je odsącz i wyfiletuj, usuwając kręgosłup i grubsze ości, zdejmij skórę.

Kotleciki ze śledzia z sosem koperkowym

Krok 3 z 9

Zmiel śledzie w maszynce albo drobno posiekaj.

Kotleciki ze śledzia z sosem koperkowym

Krok 4 z 9

Na patelni zeszklij na maśle drobno pokrojoną cebulę.

Kotleciki ze śledzia z sosem koperkowym

Krok 5 z 9

Wymieszaj w misce zmielone mięso, jajko, bułkę tartą, ostudzoną cebulę, łyżkę śmietany, pokrojoną drobno natkę pietruszki. Wyrób masę. Jeśli będzie za rzadka, dodaj więcej tartej bułki.

Kotleciki ze śledzia z sosem koperkowym

Krok 6 z 9

Wilgotnymi rękami formuj kotleciki. Smaż na złoty kolor na dobrze rozgrzanym oleju.

Kotleciki ze śledzia z sosem koperkowym

Krok 7 z 9

Sos koperkowy ze śmietanką WINIARY rozprowadzić w 250 ml zimnej wody oraz 50 ml śmietanki 12%.

Kotleciki ze śledzia z sosem koperkowym

Krok 8 z 9

Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Zmniejsz ogień i gotuj przez 3 minuty, często mieszając.

Kotleciki ze śledzia z sosem koperkowym

Krok 9 z 9

Podawaj kotleciki polane sosem koperkowym.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
K Kami

Super przepis, super kotleciki, dziękuję i polecam

Winiary
Expert

Koniecznie wypróbuj też inne przepisy na kotlety. :-)

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez skorupiaków
  • Boże Narodzenie
  • Dodatek
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Śmietana
  • środek do polerowania kuchni
  • Warzywa
  • Z jajkami
  • Z rybą

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kotlety z kaszy gryczanej z grzybami

    Kotlety z kaszy gryczanej z grzybami

    55 min Łatwy
  • Kotlety ryżowe ze szpinakiem

    Kotlety ryżowe ze szpinakiem

    42 min Łatwy
  • Łosoś w sosie koperkowo-cytrynowym

    Łosoś w sosie koperkowo-cytrynowym

    35 min Łatwy
  • Zupa borowikowa z klopsikami

    Zupa borowikowa z klopsikami

    36 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu