Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Śledź to jedna z często spotykanych ryb na bożonarodzeniowym stole – podawane pod pierzynką z buraczkami, marynowane z żurawiną, łączone ze śmietaną i ogórkami. A wśród nich - lekko zrumienione na patelni kotleciki ze śledzia z Sosem Koperkowym ze śmietanką WINIARY! Ten prosty przepis na kotlety śledziowe z sosem koperkowym możesz urozmaicić swoimi ulubionymi przyprawami, a danie podawać z dodatkową natką pietruszki.
Z myślą o kolacji wigilijnej wypróbuj także nasz przepis na śledzia marynowanego z żurawiną i imbirem >>
Przygotowanie
1147 min
Krok 1
1080 min
Surowe śledzie wymocz w wodzie przez 18 godzin, zmieniając minimum dwukrotnie wodę.
Krok 2
10 min
Następnie bardzo mocno je odsącz i wyfiletuj, usuwając kręgosłup i grubsze ości, zdejmij skórę.
Krok 3
15 min
Zmiel śledzie w maszynce albo drobno posiekaj.
Krok 4
10 min
Na patelni zeszklij na maśle drobno pokrojoną cebulę.
Krok 5
10 min
Wymieszaj w misce zmielone mięso, jajko, bułkę tartą, ostudzoną cebulę, łyżkę śmietany, pokrojoną drobno natkę pietruszki. Wyrób masę. Jeśli będzie za rzadka, dodaj więcej tartej bułki.
Krok 6
5 min
Wilgotnymi rękami formuj kotleciki. Smaż na złoty kolor na dobrze rozgrzanym oleju.
Krok 7
5 min
Sos koperkowy ze śmietanką WINIARY rozprowadzić w 250 ml zimnej wody oraz 50 ml śmietanki 12%.
Krok 8
10 min
Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Zmniejsz ogień i gotuj przez 3 minuty, często mieszając.
Krok 9
2 min
Podawaj kotleciki polane sosem koperkowym.
Krok 1
z
9
Surowe śledzie wymocz w wodzie przez 18 godzin, zmieniając minimum dwukrotnie wodę.
Krok 2
z
9
Następnie bardzo mocno je odsącz i wyfiletuj, usuwając kręgosłup i grubsze ości, zdejmij skórę.
Krok 3
z
9
Zmiel śledzie w maszynce albo drobno posiekaj.
Krok 4
z
9
Na patelni zeszklij na maśle drobno pokrojoną cebulę.
Krok 5
z
9
Wymieszaj w misce zmielone mięso, jajko, bułkę tartą, ostudzoną cebulę, łyżkę śmietany, pokrojoną drobno natkę pietruszki. Wyrób masę. Jeśli będzie za rzadka, dodaj więcej tartej bułki.
Krok 6
z
9
Wilgotnymi rękami formuj kotleciki. Smaż na złoty kolor na dobrze rozgrzanym oleju.
Krok 7
z
9
Sos koperkowy ze śmietanką WINIARY rozprowadzić w 250 ml zimnej wody oraz 50 ml śmietanki 12%.
Krok 8
z
9
Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Zmniejsz ogień i gotuj przez 3 minuty, często mieszając.
Krok 9
z
9
Podawaj kotleciki polane sosem koperkowym.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
2
A
Alicja
czy śledzie świeże czy solone,
K
Kami
Super przepis, super kotleciki, dziękuję i polecam
Winiary
Expert
Koniecznie wypróbuj też inne przepisy na kotlety. :-)
Komentarze 2