1

2

Przepisy

Sycąca zupa z soczewicy

4/5 4 10 5 1

przygotowanie: 20 minut

oczekiwanie: 30 minut

porcje: 4 porcje


Przepis na sycącą zupę z soczewicy to pomysł na doskonały krem warzywny na obiad – będzie miał aksamitną konsystencję, jeżeli pomidory z puszki zmiksujesz na gładką masę za pomocą blendera.

Podstawą naszej zupy z soczewicą jest nie tylko kompozycja świeżych warzyw i aromatycznych przypraw, ale przede wszystkim Bulion drobiowy z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY, na bazie którego przyrządza się wywar do kremu z soczewicy. Pychota – nie tylko dla wegetarian!

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Soczewicę namocz dzień wcześniej.
  2. Następnego dnia zetrzyj na tarce o grubych oczkach marchewkę i pietruszkę, posiekaj cebulę i czosnek. Ziemniaki pokrój w niedużą kostkę.
  3. Rozgrzej w garnku dwie łyżki oleju, wrzuć cebulę, czosnek, marchew i pietruszkę i podsmaż mieszając – uważaj, żeby nic się nie przypaliło.
  4. Dodaj ostrą paprykę i zalej wodą (ok. 1,5 litra). Dodaj dwie kostki Bulionu drobiowego z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY. Zagotuj.
  5. Dodaj przepłukaną soczewicę i ziemniaki, gotuj przez ok. 10 minut – do miękkości ziemniaków i soczewicy.
  6. Kiedy ziemniaki i soczewica będą miękkie, dodaj pomidory z puszki wraz z zalewą (możesz je zblendować albo widelcem podzielić na mniejsze kawałki).
  7. Zagotuj jeszcze raz i dopraw do smaku solą i pieprzem.

1 wskazówka do przepisu

  • Sylwia
    Smak zupy doskonale podkreśli curry

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

  • lidka
    fajna zupa, miałam podarowaną soczewice i nie wiedziałam co z nią zrobic a tak wyszła fajna zupa

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: