Sycąca zupa z soczewicy

Oceń ten przepis!

4/5 4 22 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 1 godz. 5 min.

  • Oczekiwanie 30 min.

  • Porcje 4

4/5 4 22 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Soczewicę namocz dzień wcześniej.
  2. Następnego dnia zetrzyj na tarce o grubych oczkach marchewkę i pietruszkę, posiekaj cebulę i czosnek. Ziemniaki pokrój w niedużą kostkę.
  3. Rozgrzej w garnku dwie łyżki oleju, wrzuć cebulę, czosnek, marchew i pietruszkę i podsmaż mieszając – uważaj, żeby nic się nie przypaliło.
  4. Dodaj ostrą paprykę i zalej wodą (ok. 1,5 litra). Dodaj dwie kostki Bulionu drobiowego z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY. Zagotuj.
  5. Dodaj przepłukaną soczewicę i ziemniaki, gotuj przez ok. 10 minut – do miękkości ziemniaków i soczewicy.
  6. Kiedy ziemniaki i soczewica będą miękkie, dodaj pomidory z puszki wraz z zalewą (możesz je zblendować albo widelcem podzielić na mniejsze kawałki).
  7. Zagotuj jeszcze raz i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Opis przepisu:


Przepis na sycącą zupę z soczewicy to pomysł na doskonały krem warzywny na obiad – będzie miał aksamitną konsystencję, jeżeli pomidory z puszki zmiksujesz na gładką masę za pomocą blendera.

Podstawą naszej zupy z soczewicą jest nie tylko kompozycja świeżych warzyw i aromatycznych przypraw, ale przede wszystkim Bulion drobiowy z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY, na bazie którego przyrządza się wywar do kremu z soczewicy. Pychota – nie tylko dla wegetarian!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

  • efalabedz
    To moja pierwsza potrawa z soczewicy i właściwie nie wiedziałam jakiego smaku mam się spodziewać, wcześniej robiłam ciecierzycę po bretońsku i była fantastyczna. Zupa wyszła całkiem dobra dodatek curry podkreślił jej charakter a w moim wydaniu doszedł jeszcze filet z kurczaka pokrojony w paski.
  • lidka
    fajna zupa, miałam podarowaną soczewice i nie wiedziałam co z nią zrobic a tak wyszła fajna zupa

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?