Szynka wędzona z domowej wędzarni

Oceń ten przepis!

5/5 5 5 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 30 min.

  • Oczekiwanie 5 dni 8 godz.

  • Porcje 4

5/5 5 5 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Zagotowujemy wodę z sodą peklowaną. Po zagotowaniu wrzucamy pozostałe składniki zalewy i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
  2. Szynkę wieprzową myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Ja swoją przecięłam na 4 części. Następnie wkładamy ją do dużego nierdzewnego garnka
  3. Szynkę zalewamy zimną zalewą, po czym odstawiamy na kilka dni ( od 5 do 7 dni) w chłodne miejsce.
  4. Po upływie wyznaczonego czasu odlewamy zalewę, a szynki przekładamy do siatki wędliniarskiej, którą wcześniej zawiązujemy na jednym końcu. Drugą stronę związujemy za pomocą sznurka zostawiając go na tyle dużo, by dało się powiesić szynkę w wędzarni.
  5. Gdy szynki już są przygotowane, wieszamy je w wędzarni i wędzimy przez kilka godzin (małe szynki potrzebują około 5 godzin większe około 8 godzin). Czas wędzenia zależy od wagi szynki. Im szynka większa, tym więcej czasu musi spędzić w wędzarni.
  6. Gotowe uwędzone szynki zaraz po wyjęciu z wędzarni wkładamy na 10 minut do gorącej wody. Po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
  7. Zimną szynkę wyjmujemy z siatki i możemy kroić na plasterki i podawać.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

  • monikamisia5
    Mimo usilnych prób nie udaje mi się zmienić czasu przygotowania. Powinno być 7200 minut ale za nic nie chce mi tego zapisać. Pojawia się komunikat, że mam wpisać czas choć jest napisany.

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?