Smażony dorsz bałtycki

Oceń ten przepis!

5/5 5 17 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 27 min.

  • Porcje 3

5/5 5 17 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Oprószamy pieprzem i jarzynką z każdej strony.
  2. Skrapiamy sokiem z wyciśniętej cytryny
  3. Rybę obtaczamy w roztrzepanym jaju a następnie bułce tartej.
  4. Smażymy na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony.

Opis przepisu:

Dorsz to główny składnik angielskiego dania fish&chips, a w Portugalii - gwiazda wigilijnego stołu. Dziś rybę tę przyrządzamy prosto, bo jak twierdzą niektórzy, tak właśnie smakuje najlepiej. Osuszone kawałki dorsza bałtyckiego posypujemy pieprzem i Przyprawą JARZYNKA WINIARY, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny, który dodatkowo podkreśli smak ryby. Po zamoczeniu dorsza w jajku i bułce tartej, rybę smażymy na rozgrzanej patelni. Smażony dorsz bałtycki świetnie komponuje się z dodatkiem ziemniaków lub świeżego pieczywa.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?