Spodobał ci się ten przepis? zarejestruj się i załóż konto

Dufinki

Oceń ten przepis!

5/5 5 12 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 35 min.

  • Porcje 4

5/5 5 12 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Zimne, ugotowane ziemniaki (np. takie, które zostały z obiadu) przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Dodać do nich jajko i obie mąki. Wszystko dokładnie zagnieść. Gdyby masa zbyt mocno kleiła się do rąk, dosypać trochę więcej pszennej mąki.
  2. Z ziemniaczanej masy formować kuleczki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego.
  3. Ziemniaczane kuleczki obtaczać w bułce tartej.
  4. Wrzucać je do rozgrzanego, głębokiego oleju. Smażyć na rumiano z każdej strony.
  5. Usmażone kuleczki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  6. Podawać jako dodatek do obiadu lub jako samodzielną przekąskę.

Opis przepisu:

Dufinki to inaczej smażone kulki ziemniaczane. Ugotuj i ostudź ziemniaki, dodaj do nich jajko, mąkę ziemniaczaną oraz pszenną, wymieszaj i formuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Tak przygotowane kuleczki obtocz w bułce tartej i wrzucaj na rozgrzany tłuszcz. Pyszne, szybkie i łatwe dufinki to niecodzienny dodatek do dań głównych.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?