Kluski leniwe

Oceń ten przepis!

4/5 4 22 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 30 min.

  • Oczekiwanie 5 min.

  • Porcje 4

4/5 4 22 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Ugotowane najlepiej dzień wcześniej ziemniaki mielimy w maszynce razem z serem lub tłuczemy je tłuczkiem do ziemniaków.
  2. Dodajemy żółtko, cukier oraz mąkę ziemniaczaną i 1 łyżkę mąki pszennej.
  3. Wyrabiamy ciasto. Ciasto ma być gładkie, elastyczne i sprężyste. W garnku zagotowujemy osoloną wodę.
  4. Ciasto dzielimy na około 3 części i z każdej formujemy wałek, spłaszczamy lekko i kroimy ukośnie kluski. Każdą partię klusek gotujemy około 1 minutę od wypłynięcia.
  5. Przelewamy zimną wodą. Podajemy polane roztopionym masłem i posypane cukrem.

Opis przepisu:

Kluski leniwe to dobry pomysł na obiad dla dzieci. Są delikatne, łatwo je gryźć, a i smak należy do tych najlepszych! Pokochają je nie tylko najmłodsze łasuchy! Smacznego!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?