Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Jajka po turecku - jak je zrobić na śniadanie?

Jajka po turecku - jak je zrobić na śniadanie?

Jajka po turecku to jeden z tych przepisów, który staje się coraz popularniejszy. Tę specyficzną formę przygotowywania jajek doceniamy przede wszystkim za unikalne walory smakowe. Tak naprawdę, do przygotowania jajek po turecku nie będzie nam potrzebne zbyt wiele składników, co sprawia, że jest to fenomenalna propozycja na szybkie i smaczne śniadanie. Jak więc przygotować jajka po turecku i w jaki sposób je serwować?

Jajka po turecku - lista składników

Jajka po turecku to danie proste w przygotowaniu. Nawet jeśli nasze zdolności kulinarne nie stoją na najwyższym poziomie, to nie powinniśmy mieć z tym przepisem większego problemu. Warto jednak na samym początku wybrać się na zakupy i skompletować niezbędne składniki. Potrzebne nam będą:

  • kremowy jogurt grecki - w dużej mierze, to właśnie on jest podstawą tego dania;
  • czosnek;
  • cytryna;
  • jajka;
  • masło;
  • świeża papryczka chili - opcjonalnie możemy ją zastąpić także suszonym odpowiednikiem;
  • pieczywo i oliwa z oliwek;
  • ocet;
  • cebula dymka.

Jajka po turecku to danie, które stanowi prawdziwą ucztę dla podniebienia. Świetnie sprawdza się ono w formie szybkiego śniadania, a jego przygotowanie nie zajmie nam więcej niż kilka minut.

Jajka po turecku - przepis

Przepis na jajka po turecku składa się z kilku etapów. Musimy bowiem przygotować jogurt grecki, same jajka, a następnie klarowane masło wraz z chili. Warto wykonywać wszystko krok po kroku, a smak jajek po turecku z pewnością nas zachwyci!

1. Przygotowanie jogurtu greckiego

Jajka po turecku i przepis na nie jasno wskazują, że najlepiej rozpocząć go od przygotowania jogurtu greckiego. W tym celu wystarczy:

  • wymieszać jogurt grecki z łyżką oliwy z oliwek i dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz kilka kropel soku z cytryny;
  • dodajemy również szczyptę soli i pieprzu, a także posiekaną dymkę - opcjonalnie szczypiorek.

Całość należy nakryć folią i wstawić do lodówki.

 

2. Przygotowanie jajek w koszulce

Jajka po turecku to nic innego jak jajka w koszulce, z których wypływa aksamitne żółtko tuż po przekrojeniu. Wbrew pozorom, gotowanie jajek w koszulce nie powinno sprawić nam większego problemu. Musimy jedynie:

  • w niewielkim rondelku zagotować wodę;
  • do miski wbijamy jajka - pojedynczo - nie mieszamy ich;
  • do gotującej się wody dodajemy łyżkę octu;
  • za pomocą łyżki mieszamy wodę w rondelku tak, by wytworzył się "wirek";
  • wlewamy jajka i gotujemy je na małym ogniu.

W ten sposób białko będzie ścięte, a żółtko pozostanie płynne i delikatne w środku.

 

3. Przygotowanie sosu z masła i chili

Ostatnim etapem przepisu na jajka po turecku jest przygotowanie sosu na bazie masła oraz chili. W tym celu musimy:

  • drobno posiekać świeżą papryczkę chili - opcjonalnie możemy wykorzystać suszony odpowiednik;
  • w niewielkim rondelku rozpuszczamy masło;
  • dodajemy do niego chili oraz szczyptę soli - ewentualnie można dodać również czosnek.

Całość podgrzewamy na małym ogniu, aż masło stanie się lekko brązowe.

Jajka po turecku - z czym je podawać?

W wersji śniadaniowej, jajka po turecku, nie mogą być podawane bez dodatku pieczywa skropionego oliwą z oliwek. Najlepiej sprawdza się chrupiący chleb pszenny lub żytni, który dodatkowo jest podpieczony na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Dodatków w momencie, kiedy jajka znajdują się już na jogurcie i są polane sosem z masła klarowanego, można dodatkowo ozdobić je płatkami chili lub szczypiorkiem. Oczywiście istnieje wiele wariacji tego przepisu, a dodatki do śniadaniowych jajek po turecku możemy dobierać samodzielnie. Świetnie będzie się z nimi komponował np. gotowy sos jalapeno WINIARY, który sprawi, że danie będzie pikantniejsze.

Polecane przepisy

Jajka faszerowane z pieczarkami

Jajka faszerowane z pieczarkami

30 min Łatwy
Sałatka z brokułem, jajkiem i kukurydzą

Sałatka z brokułem, jajkiem i kukurydzą

25 min Łatwy
Makaron z jajkiem i serem

Makaron z jajkiem i serem

15 min Łatwy
Kotlety z jajek i żółtego sera (kotlety jajeczne)

Kotlety z jajek i żółtego sera (kotlety jajeczne)

57 min Łatwy
Pasta z jajek z serem

Pasta z jajek z serem

20 min Łatwy
Jajka po szkocku

Jajka po szkocku

34 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

jajko na miękko
Jak długo gotować jajko?
Jak zrobić jajko w koszulce (jajko poche)?
Jak zrobić jajko w koszulce (jajko poche)?
sosy do jajek
Sosy do jajek
naleśniki bez jajek
Czy można zrobić naleśniki bez jajek?
Najlepsze pasty jajeczne na Wielkanoc
Najlepsze pasty jajeczne na Wielkanoc
Jajka inaczej
Jajka inaczej
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu