Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
naleśniki bez jajek

Czy można zrobić naleśniki bez jajek?

Przygotowanie ciasta na naleśniki bez użycia jajek jest jak najbardziej możliwe i nie odbiega znacząco od tradycyjnej receptury.

Jajka, dodawane do ciasta, zapewniają mu odpowiednią strukturę. Żółtka nadają masie kolor, a dzięki wysokiej zawartości tłuszczu, są również nośnikiem smaku. Można je jednak z powodzeniem zastąpić.

Wystarczy dobrać odpowiednie proporcje mąki, wody (najlepiej gazowanej) i mleka oraz dodać szczyptę soli. Dzięki płynnym składnikom ciasto nabierze właściwości, uzyskiwanych dzięki jajkom. Dodawaj składniki mieszanki, stopniowo rozrzedzając masę, z wykorzystaniem podobnej ilości wody i mleka. Ciasto powinno być gładkie i mieć lejącą konsystencję, tak, aby łatwo można było je rozprowadzić cienką warstwą na patelni. Możesz smażyć naleśniki na tłuszczu lub dodać trochę oleju do masy, aby zapobiec przywieraniu podczas smażenia.

Przed smażeniem odstaw gotowe ciasto na 10-15 minut, aby uleciały z niego pęcherzyki powietrza.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Polecane artykuły

ciasto na naleśniki
Co zrobić, gdy ciasto na naleśniki jest zbyt gęste?
ciasto na naleśniki
Co zrobić, gdy ciasto na naleśniki wyjdzie zbyt rzadkie?
naleśniki
Co zrobić, żeby naleśniki się nie rwały?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu