Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Jaka jest idealna konsystencja ciasta na naleśniki?

Idealne ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany albo śmietanki.

Co rozbić, jeśli taka konsystencja nam się nie uda?

Jest na to kilka sposobów!

Najprostszym sposobem jest dodanie po prostu większej ilości mąki.

Jeśli jednak robisz naleśniki bez mąki pszennej dobrym sposobem będzie dodanie sproszkowanego siemienia lnianego. Sproszkowane siemię lniane jest dobrą metodą na zagęszczanie wszelkich ciast i sosów na ciepło. Sprawdzi się również w tym przypadku. Dosypuj powoli i obserwuj gęstniejącą masę. Przestań dosypywać wtedy, kiedy uznasz, że ciasto jest wystarczająco gęste. Uważaj, żeby nie przesadzić! Zbyt gęste ciasto może spowodować trudne do usunięcia grudki w cieście.

Szukasz porady na zbyt gęste ciasto? Znajdziesz ją tutaj.

Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty