Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sałatka z brokuła, kukurydzy i jajek

0
25 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Brokuł
3 
Jajko ugotowane na twardo
1 puszka
Kukurydza Konserwowa
20 g
Majonez Dekoracyjny WINIARY w butelce
3 łyżek
Pestki słonecznika prażone
1 łyżka
Sok z cytryny
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz
1 trochę
Cukier
1 łyżeczka
Musztarda

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
6.82 g
Węglowodany
4.68 g
Tłuszcze
11.95 g
Wartość energetyczna
150.39 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

25 min
Krok 1
10 min
Brokuł umyć i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem soli, odrobiny cukru i soku z cytryny. Ostudzić, podzielić na różyczki.
Krok 2
10 min
Jajka obrać i pokroić w dość dużą kostkę. Ziarna słonecznika zrumienić na suchej patelni. Kukurydzę osączyć z zalewy.
Krok 3
2 min
Wszystkie składniki włożyć do salaterki.
Krok 4
3 min
Dodać majonez wymieszany z musztardą, odrobiną soli i pieprzu, delikatnie wymieszać.
Sałatka z brokuła, kukurydzy i jajek

Krok 1 z 4

Brokuł umyć i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem soli, odrobiny cukru i soku z cytryny. Ostudzić, podzielić na różyczki.

Sałatka z brokuła, kukurydzy i jajek

Krok 2 z 4

Jajka obrać i pokroić w dość dużą kostkę. Ziarna słonecznika zrumienić na suchej patelni. Kukurydzę osączyć z zalewy.

Sałatka z brokuła, kukurydzy i jajek

Krok 3 z 4

Wszystkie składniki włożyć do salaterki.

Sałatka z brokuła, kukurydzy i jajek

Krok 4 z 4

Dodać majonez wymieszany z musztardą, odrobiną soli i pieprzu, delikatnie wymieszać.

Najnowsza piramida żywieniowa stawia na warzywa, więc warto przemyśleć strukturę swojego tygodniowego menu i wprowadzić do niego dodatkowe porcje zieleniny. Nic nie ułatwia tego zadania bardziej niż sałatki podawane na różne sposoby. Jedną z nich jest sałatka z brokułów, jajek i kukurydzy. Dzięki niej zachęcisz nawet najbardziej niechętnie sięgające po warzywa dziecko, by spróbowało brokułów. Ich wyrazisty smak z powodzeniem zrównoważy słodka kukurydza.

Ten typ sałatki jest wart polecenia nie tylko jako dodatek do obiadu, chociaż trzeba przyznać, że świetnie komponuje się z pieczonym mięsem. Równie dobrze może się sprawdzić jako samodzielne danie w postaci lekkiej kolacji czy w formie drugiego śniadania do pracy. Doskonale smakuje ze świeżym pieczywem.

Ważną zaletą tego dania jest krótki czas przygotowania – nie więcej niż pół godziny, a efekt sprawi, że zechcesz to powtórzyć! Brokuły trzeba umyć i ugotować w osolonej wodzie. Można dodać nieco cukru i soku z cytryny. Po ostudzeniu podziel warzywo na różyczki i włóż do miski razem z jajkami pokrojonymi w dużą kostkę lub w ćwiartki. Dosyp odsączoną kukurydzę i nie zapomnij o słoneczniku uprażonym na patelni. Sprawi on, że sałatka będzie miała bardzo ciekawy posmak. Wszystkie składniki polej sosem wykonanym z Majonezu Dekoracyjnego WINIARY i musztardy. Możesz dodać także nieco soli i pieprzu, jeśli wymagasz mocniejszego smaku.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika