Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Po czym poznać, że bigos jest zepsuty

Po czym poznać, że bigos jest zepsuty?

Bigos to tradycyjne i regionalne danie kuchni polskiej. Kojarzy się nam on głównie z okresem świątecznym, jednak coraz częściej jest on przygotowywane od tak po prostu, w formie rodzinnego obiadu. Nie da się ukryć, że bigos jest także daniem głównym na weselach i innych uroczystościach. Zwykle przygotowujemy go na zapas i przechowujemy w lodówce. Jednak nie zawsze może on przetrwać tyle, ile dokładnie byśmy chcieli. Wobec tego, po czym poznać, że bigos jest zepsuty?

Zepsuty bigos - dlaczego nie powinniśmy go więcej spożywać?

Bigos, dokładnie tak jak każde, inne danie, poddawane jest obróbce cieplnej, a co za tym idzie, jego data przydatności do spożycia jest znacznie krótsza niż w przypadku surowej kapusty kiszonej. Okazuje się, że wystarczy kilka dni zbyt długiego przechowywania w nieodpowiednich warunkach i zepsuty bigos jest gotowy. Jednak, dlaczego nie powinniśmy go spożywać? Okazuje się, że nie chodzi tu o samo spożycie nieświeżych warzyw, ale w bigosie mamy przede wszystkim kiełbasę i inne mięsa. To właśnie one grożą poważnym zatruciem, które może mieć dla organizmu przykre konsekwencje.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Po czym poznać zepsuty bigos? Oto sprawdzone metody!

Wbrew pozorom, zepsuty bigos wcale nie jest tak trudno rozpoznać. Okazuje się, że bardzo szybko i wyraźnie zmienia się w gotowym daniu kilka rzeczy, których z pewnością nie przegapimy. Wobec tego, po czym poznać zepsuty bigos? Oto kilka, sprawdzonych wskazówek.

1. Pojawienie się pleśni na kapuście i zmiana koloru dania

Jednym z oczywistych symptomów, jakie "daje" zepsuty bigos, jest pojawienie się pleśniowego nalotu na kapuście. Oczywiście nalot przypominający mech, o nieco niebieskawym odcieniu może pojawić się nie tylko na warzywach, ale także na kawałkach mięsa. Dodatkowo, warto także zwrócić uwagę na kolor bigosu. Zepsuty, zwykle przybiera ciemnobrązową barwę, która powinna skutecznie zniechęcić nas do jedzenia

2. Jak rozpoznać zepsuty bigos? Powąchaj go!

Zastanawiając się jak rozpoznać zepsuty bigos, nie można zapomnieć o tak ważnym aspekcie, jakim jest jego zapach. Świeże danie zwykle zachwyca lekko kwasowym, ziołowym aromatem. Jednocześnie możemy wykorzystać nasz zmysł węchu również po to, by rozpoznać bigos, który nie nadaje się już do spożycia. Wystarczy jedynie pochylić się nad garnkiem lub talerzem z bigosem, by mocno zgnita woń, skutecznie pozbawiła nas apetytu. Nawet jeśli jest ona dość słabo wyczuwalna, to nie powinniśmy się decydować na spożycie bigosu. Pojawiający się, charakterystyczny zapach o słabym natężeniu, również jest oznaką tego, że bigos nie jest już świeży.

3. Zepsuty bigos zmienia smak

Zepsuty bigos - jak rozpoznać? Jeśli nasz zmysł węchu zawiódł, wówczas możemy posłużyć się także zmysłem smaku. Każdy z nas świetnie zdaje sobie sprawę z tego, jak smakuje świeży bigos. Ten smak jest z nami od dzieciństwa i jesteśmy z nim świetnie zaznajomieni. Jeśli po spróbowaniu łyżeczki bigosu, zamiast smaku kapusty i mięsa poczujemy smak sfermentowanych warzyw, to jest to oznaka, że nie powinniśmy kontynuować naszego posiłku.

Ile można przechowywać bigos, by się nie zepsuł?

Przechowywanie bigosu w lodówce jest jedynym sposobem na to, by nie zepsuł się on już na drugi dzień. Jednocześnie nie powinniśmy trzymać go w słoiczkach przez więcej niż około 3-4 dni. Po tym czasie, niestety, ale rozpoczynają się procesy fermentacyjne, a to właśnie one sprawiają, że zepsuty bigos odrzuca swoim smakiem oraz aromatem. Pamiętajmy, by zawsze sprawdzać świeżość bigosu, zanim go spożyjemy, dla własnego zdrowia.

Polecane przepisy

Bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty

1 godz 10 min Łatwy
Pie poświąteczny

Pie poświąteczny

41 min Łatwy
Bigos staropolski

Bigos staropolski

4 godz 50 min Łatwy
Bigos myśliwski

Bigos myśliwski

2 godz 15 min Łatwy
Bigos wegetariański

Bigos wegetariański

55 min Łatwy
Bigos z grzybami i wędzonymi śliwkami

Bigos z grzybami i wędzonymi śliwkami

2 godz 7 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

krojenie białej kapusty
Jaką kapustę wybrać do bigosu?
mięso dodawane do bigosu
Jakie mięso dodać do bigosu?
jakie śliwki do bigosu
Bigos - śliwki wędzone czy suszone?
bigos w słoiku
Jak zawekować bigos?
Jak uratować bigos – nasze sposoby odkwaszania
Jak uratować bigos – nasze sposoby odkwaszania
Jak uratować przypalony bigos – popularne triki porady
Jak uratować przypalony bigos – popularne triki
Zobacz więcej porad
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu