Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Moja historia: dlaczego kocham grillowanie?

Kiedy myślę o grillu, wspominam pierwsze kiełbaski pieczone na drewnianych kijkach nad ogniskiem. Jadałem je jako dziecko podróżując z rodzicami po Podhalu, gdzie często spędzaliśmy wakacje. Ten zwyczaj bardzo kojarzy mi się z Polską.

Zanim zabieraliśmy się za grillowanie, trzeba było znaleźć i przygotować sobie porządny drewniany kijek. Chodziliśmy z braćmi wzdłuż potoku, gdzie wiedzieliśmy, że znajdziemy te właściwe drzewka z prostymi, cienkimi gałązkami, idealnymi do grillowania! Ognisko rozpalaliśmy przy potoku, na kamieniach, albo gdzieś na łące. Siadaliśmy dookoła, każdy ze swoim kijkiem i nadzianą na nim kiełbasą i czekaliśmy spokojnie, aż nabierze odpowiedniej chrupkości i złocistego koloru. Gotową pochłanialiśmy z wielkim apetytem!

Kiedy już zostawał sam żar, piekliśmy w nim ziemniaki zawinięte w folię aluminiową. Myślę, że zgodzicie się ze mną, że takie smaczki jak grillowane kiełbaski i pieczone ziemniaki nie mają sobie równych!

W sezonie letnim zdarza mi się grillować na grillu węglowym, jednak najczęściej do grillowania używam patelni grillowej. Możemy jej używać cały rok, nie czekając na pierwsze ciepłe dni. Grilluję na niej wszystko, przeróżne warzywa - np. kalafior, ryby i mięsa. Na takiej patelni również możemy położyć przeróżne warzywa na raz, ponieważ wyżłobienia patelni pozwolą sokom spłynąć niżej i smaki nie zmieszają się.

Jeśli jednak grillujecie na zewnątrz, na grillu węglowym, odsyłam Was do moich 7 zasad grillowania. Dowiedzcie się także więcej o przygotowywaniu mięsa z grilla.

Polecane przepisy

Grillowane pakieciki z kurczakiem i warzywami

44 min Łatwy

Cukinia z grilla

1 godz 5 min Średni

Grillowana kolba kukurydzy z boczkiem i ziołami

30 min Łatwy

Pietruszka z grilla z sosem ziołowo-ogórkowym

36 min Łatwy

Greckie szaszłyki z mięsa mielonego

20 min Łatwy

Antrykot wołowy grillowany, podany z grillowaną cukinią

1 godz Łatwy

Grillowany melon w bekonie

17 min Łatwy
Zobacz więcej

Polecane artykuły

Grill bez mięsa – 6 pomysłów na grillowane warzywa, sery i ryby
Jak zrobić grilla? Poznaj zasady dobrego grillowania.
Burgery z grilla
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu