Antrykot wołowy grillowany, podany z grillowaną cukinią

5/5 5 1 5 1
5/5 5 1 5 1
  • Przygotowanie: 30 min.

  • Porcje: 4

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Wyjmij steki z lodówki minimum 30 min przed grillowaniem. Wyciągnij je z opakowania i odsącz na ręczniku papierowym.
  2. Cukinię pokrój w podłużne plastry. Użyj do tego obieraczki lub mandoliny.
  3. Na rozgrzanej patelni grillowej, na oleju, grilluj plastry cukinii z obu stron ok 2 min, aż pojawią się przypieczone prążki od patelni. Dopraw do smaku solą i pieprzem i zdejmij z patelni.
  4. Posiekaj drobno papryczki chilli, listki kolendry, mięty i dymki.
  5. Posól steki z obu stron i posmaruj łyżeczką oleju. Na tej samej rozgrzanej patelni grilluj steki ok 2-3 min z obu stron. Po tym czasie wyciągnij je z patelni i odstaw na talerz, aby odpoczęły.
  6. Na talerzach ułóż warzywa grillowane i posyp posiekaną kolendrą, miętą, dymką i papryczkami chilli. Polej oliwą i skrop sokiem z cytryny. Steki pokrój w cienkie paski i połóż obok warzyw. Serwuj z sosem ziołowym.

Opis przepisu:

Antrykot wołowy grillowany, podany z grillowaną cukinią to pomysł na pyszne danie, które możesz przyrządzić zarówno na patelni grillowej, jak i na grillu na świeżym powietrzu. Smakowity antrykot podany z grillowanymi warzywami i aromatycznymi ziołami podbije podniebienia fanów wybornej wołowiny. Do warzyw z grilla podaj Sos czosnkowy WINIARY i ulubiony schłodzony napój.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?