Inspiracje

Grill – pomysł na rybę i inne owoce morza

David Gaboriaudautor:   david gabouriald

David Gaboriaud

autor

David Gaboriaud

Francuz, od kilku lat mieszkający w Polsce. Kucharz z zamiłowania. Pasjonat życia, kochający dobrą kuchnię i celebrowanie posiłków. Autor książki, programów i warsztatów kulinarnych. Na stronie winiary.pl bierze pod opiekę sekcję Porad i Inspiracji, dzieląc się swoimi najlepszymi pomysłami.

Pamiętaj, że na grilla nadają się nie tylko mięsa i warzywa, ale też wszelkie owoce morza.

Całe ryby jak łosoś, okoń morski, halibut, makrelę oraz filety możesz grillować bezpośrednio na ruszcie. Pamiętaj jednak o trzech zasadach:

  • aby skóra nie przywierała, natłuść grill,
  • samą rybę również posmaruj tym samym olejem, którego użyłeś do natłuszczenia rusztu,
  • przed grillowaniem natnij delikatnie skórę nożem w trzech miejscach, dzięki czemu ryba równomiernie się ugrilluje. 

Takie ryby w całości możesz też nafaszerować świeżymi lub suszonymi ziołami, cienkimi plasterkami cytryny, trawą cytrynową, doprawić solą, pieprzem i/lub ulubionymi przyprawami. Nafaszerowaną rybę jednak najlepiej grillować w specjalnym koszyczku, najczęściej w kształcie ryby, który można już kupić w większości marketów. Dzięki temu łatwiej ją obrócisz, skóra nie przywrze do kratki a farsz nie wypadnie.

Delikatne ryby oraz cienkie filety, mule, małe i średnie krewetki oraz małże Świętego Jakuba najlepiej grillować na specjalnej tacce aluminiowej. Dobrym pomysłem jest też zawinięcie w folię aluminiową, dzięki czemu ryby i owoce morza będą się równomiernie gotować i zostaną soczyste. Możesz wtedy dodać ulubione dodatki jak świeże zioła, pomidorki, masło, przyprawy, łyżkę białego wytrawnego wina itp.

Z krewetek możesz też zrobić szaszłyki na grilla, nadziać je na zmianę z warzywami na specjalne wykałaczki i grillować już bezpośrednio na ruszcie.

David Gaboriaudautor:   david gabouriald

Komentarze

Podziel się opinią, oceń lub dodaj coś od siebie!