Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Jak zrobić przecier pomidorowy? | Porady i inspiracje Winiary

Jak zrobić przecier pomidorowy?

Znakomity do spaghetti, pizzy, zupy pomidorowej – przecier pomidorowy możemy wykorzystać na wiele sposobów. Mimo że wysokiej jakości przetwory z pomidorów możemy kupić w sklepach, warto przygotować domowe i zapasteryzować, aby cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Jak zrobić przecier z pomidorów? Podpowiadamy!

Jakie pomidory wybrać na przetwory z pomidorów?

Wybór odpowiednich warzyw ma kluczowe znaczenie podczas przygotowywania domowych przetworów. Nie inaczej bywa z przecierem pomidorowym. Na co szczególnie zwracać uwagę, kupując pomidory? Przede wszystkim powinny być dojrzałe, bez ciemnych plam, przebarwień czy pęknięć. Do przygotowywania przetworów pomidorowych najlepiej sprawdzą się odmiany owalne, takie jak bawole serce, lima, a także pomidory malinowe. Są bardziej zwarte, mają dużo miąższu, mniej pestek i soku, dzięki czemu szybciej można odparować z nich wodę, aby uzyskać gęsty sos. Pomidory warto kupować na lokalnych bazarkach od sprawdzonego sprzedawcy.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Sprawdzony przepis na domowy przecier pomidorowy

Przygotowanie przecieru pomidorowego jest banalnie proste, dlatego nawet początkujący kucharz poradzi sobie z tym zadaniem. Proporcje składników są dowolne i zależą od tego, ile słoików chcemy zapełnić. Można wykorzystać 5 kg pomidorów, 1 łyżkę soli, 2 łyżki cukru. Warto również trochę poeksperymentować i dodać inne przyprawy, takie jak oregano, zioła prowansalskie, bazylię, przeciśnięty przez praskę czosnek, a nawet odrobinę cynamonu!

W pierwszej kolejności należy pokroić na ćwiartki pomidory, bez usuwania skórki i wrzucić do 5-litrowego garnka z grubym dnem – najlepiej sprawdzi się naczynie ze stali nierdzewnej. Następnie doprowadzamy pomidory do wrzenia i rozgniatamy za pomocą tłuczka do ziemniaków. Ponownie gotujemy pomidory (bez przykrycia) na niewielkim ogniu, co jakiś czas mieszając przez około 1 godzinę do momentu aż całkowicie się rozpadną, a skórka oddzieli. Jeżeli chcemy uzyskać bardziej wodnisty przecier pomidorowy, można skrócić proces gotowania do 30 minut. Po tym czasie przecieramy pomidory na gęstym sicie do drugiego naczynia, by pozbyć się pestek i skórek. Na koniec otrzymany przecier przelewamy z powrotem do garnka, dodajemy przyprawy i gotujemy przez około 15 minut, by odparować wodę i uzyskać bardziej gęstą konsystencję.

Jak prawidłowo pasteryzować przecier pomidorowy?

Tak przygotowany domowy przecier pomidorowy przelewamy do wcześniej wyparzonych i suchych słoików, pozostawiając ok. 1 cm odstępu między zawartością a brzegiem słoika. Aby pozbyć się pęcherzyków powietrza należy stuknąć słoikiem w blat i zakręcić. Przecier z pomidorów można przechowywać w lodówce przez kilka tygodni, jednak jeżeli chcemy cieszyć się jego smakiem na dłużej, można go zapasteryzować. Dzięki temu będziemy mogli przechowywać go kilka miesięcy. Najłatwiejszym sposobem na pasteryzację przetworów z pomidorów jest umieszczenie słoików w piekarniku rozgrzanym do 110 stopni C na około 20 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy do wystudzenia.

Z przetworów pomidorowych można przygotować nie tylko doskonały sos boloński czy zupę pomidorową. Znakomicie sprawdzi się również do zupy fasolowej z przecierem, domowego paprykarza czy do sandacza z ryżem. Potencjał, jaki skrywa w sobie domowy przecier pomidorowy zachęca także do kulinarnych eksperymentów z jego udziałem!

Polecane przepisy

Kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami

Kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami

52 min Łatwy
Skrzydełka z kurczaka z pikantnym sosem

Skrzydełka z kurczaka z pikantnym sosem

1 godz 25 min Łatwy
Ryba w sosie pomidorowym (w zalewie pomidorowo-octowej)

Ryba w sosie pomidorowym (w zalewie pomidorowo-octowej)

55 min Łatwy
Lasagne po bolońsku z cukinią i parmezanem

Lasagne po bolońsku z cukinią i parmezanem

1 godz 42 min Łatwy
Faszerowane warzywa

Faszerowane warzywa

1 godz 20 min Łatwy
Fasolka po bretońsku w nowoczesnej odsłonie

Fasolka po bretońsku w nowoczesnej odsłonie

1 godz Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Czy warto przerabiać pomidory
Czy warto przerabiać pomidory?
Pomidory podawane na ciepło – 9 sprawdzonych przepisów!
Pomidory podawane na ciepło – 9 sprawdzonych przepisów!
Pomidory i przetwory na zimę ZWZ WINIARY
Pomidory i przetwory na zimę
Trzy zupy z pomidorówki
Trzy zupy z pomidorówki
Jak ugotować makaron al dente
Jak ugotować makaron al dente?
Rodzaje makaronu i ich zastosowanie
Rodzaje makaronu i ich zastosowanie
Zobacz więcej
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu