Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Jak zrobić przecier pomidorowy? | Porady i inspiracje Winiary

Jak zrobić przecier pomidorowy?

Znakomity do spaghetti, pizzy, zupy pomidorowej – przecier pomidorowy możemy wykorzystać na wiele sposobów. Mimo że wysokiej jakości przetwory z pomidorów możemy kupić w sklepach, warto przygotować domowe i zapasteryzować, aby cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Jak zrobić przecier z pomidorów? Podpowiadamy!

Jakie pomidory wybrać na przetwory z pomidorów?

Wybór odpowiednich warzyw ma kluczowe znaczenie podczas przygotowywania domowych przetworów. Nie inaczej bywa z przecierem pomidorowym. Na co szczególnie zwracać uwagę, kupując pomidory? Przede wszystkim powinny być dojrzałe, bez ciemnych plam, przebarwień czy pęknięć. Do przygotowywania przetworów pomidorowych najlepiej sprawdzą się odmiany owalne, takie jak bawole serce, lima, a także pomidory malinowe. Są bardziej zwarte, mają dużo miąższu, mniej pestek i soku, dzięki czemu szybciej można odparować z nich wodę, aby uzyskać gęsty sos. Pomidory warto kupować na lokalnych bazarkach od sprawdzonego sprzedawcy.

banner rejestracja zima 2022

Odkryj korzyści tylko dla zarejestrowanych!

Czekają na Ciebie wyjątkowe e-booki z przepisami na

  • Święta bez marnowania żywności
  • Pyszne dania do rozgrzania!

  • Załóż konto, odbierz prezenty, które przygotowaliśmy specjalnie dla Ciebie i gotuj razem z nami.
    Zarejestruj się

    Sprawdzony przepis na domowy przecier pomidorowy

    Przygotowanie przecieru pomidorowego jest banalnie proste, dlatego nawet początkujący kucharz poradzi sobie z tym zadaniem. Proporcje składników są dowolne i zależą od tego, ile słoików chcemy zapełnić. Można wykorzystać 5 kg pomidorów, 1 łyżkę soli, 2 łyżki cukru. Warto również trochę poeksperymentować i dodać inne przyprawy, takie jak oregano, zioła prowansalskie, bazylię, przeciśnięty przez praskę czosnek, a nawet odrobinę cynamonu!

    W pierwszej kolejności należy pokroić na ćwiartki pomidory, bez usuwania skórki i wrzucić do 5-litrowego garnka z grubym dnem – najlepiej sprawdzi się naczynie ze stali nierdzewnej. Następnie doprowadzamy pomidory do wrzenia i rozgniatamy za pomocą tłuczka do ziemniaków. Ponownie gotujemy pomidory (bez przykrycia) na niewielkim ogniu, co jakiś czas mieszając przez około 1 godzinę do momentu aż całkowicie się rozpadną, a skórka oddzieli. Jeżeli chcemy uzyskać bardziej wodnisty przecier pomidorowy, można skrócić proces gotowania do 30 minut. Po tym czasie przecieramy pomidory na gęstym sicie do drugiego naczynia, by pozbyć się pestek i skórek. Na koniec otrzymany przecier przelewamy z powrotem do garnka, dodajemy przyprawy i gotujemy przez około 15 minut, by odparować wodę i uzyskać bardziej gęstą konsystencję.

    Jak prawidłowo pasteryzować przecier pomidorowy?

    Tak przygotowany domowy przecier pomidorowy przelewamy do wcześniej wyparzonych i suchych słoików, pozostawiając ok. 1 cm odstępu między zawartością a brzegiem słoika. Aby pozbyć się pęcherzyków powietrza należy stuknąć słoikiem w blat i zakręcić. Przecier z pomidorów można przechowywać w lodówce przez kilka tygodni, jednak jeżeli chcemy cieszyć się jego smakiem na dłużej, można go zapasteryzować. Dzięki temu będziemy mogli przechowywać go kilka miesięcy. Najłatwiejszym sposobem na pasteryzację przetworów z pomidorów jest umieszczenie słoików w piekarniku rozgrzanym do 110 stopni C na około 20 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy do wystudzenia.

    Z przetworów pomidorowych można przygotować nie tylko doskonały sos boloński czy zupę pomidorową. Znakomicie sprawdzi się również do zupy fasolowej z przecierem, domowego paprykarza czy do sandacza z ryżem. Potencjał, jaki skrywa w sobie domowy przecier pomidorowy zachęca także do kulinarnych eksperymentów z jego udziałem!

    Polecane przepisy

    Kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami

    Kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami

    52 min Łatwy
    Skrzydełka z kurczaka z pikantnym sosem

    Skrzydełka z kurczaka z pikantnym sosem

    1 godz 25 min Łatwy
    Ryba w sosie pomidorowym (w zalewie pomidorowo-octowej)

    Ryba w sosie pomidorowym (w zalewie pomidorowo-octowej)

    55 min Łatwy
    Lasagne po bolońsku z cukinią i parmezanem

    Lasagne po bolońsku z cukinią i parmezanem

    1 godz 42 min Łatwy
    Faszerowane warzywa

    Faszerowane warzywa

    1 godz 20 min Łatwy
    Fasolka po bretońsku w nowoczesnej odsłonie

    Fasolka po bretońsku w nowoczesnej odsłonie

    1 godz Łatwy

    Polecane artykuły

    Czy warto przerabiać pomidory?
    Czy warto przerabiać pomidory?
    Pomidory podawane na ciepło – 9 sprawdzonych przepisów!
    Pomidory podawane na ciepło – 9 sprawdzonych przepisów!
    Pomidory i przetwory na zimę
    Pomidory i przetwory na zimę
    Trzy zupy z pomidorówki
    Trzy zupy z pomidorówki
    Jak ugotować makaron al dente?
    Jak ugotować makaron al dente?
    Rodzaje makaronu i ich zastosowanie
    Rodzaje makaronu i ich zastosowanie
    Zobacz więcej
    Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

    Ciesz się gotowaniem z Winiary

    Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

    Zobacz produkty
    • Facebook
    • Youtube
    • Twitter
    • Instagram
    • Pinterest
    • Zarejestruj się
    • Polityka Cookies
    • Zaloguj się
    • Kontakt
    • Polityka prywatności
    • Regulamin serwisu