Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Jak ugotować makaron al dente?

Najlepszy makaron to ten ugotowany al dente. Oznacza to, że zachowuje zwartą, jędrną konsystencję, dzięki czemu stawia lekki opór zębom. Stopień ugotowania makaronu możesz dobrać zależnie od Twoich preferencji, jednak rozgotowanie go nie jest pożądanym efektem.

Ile makaronu ugotować?

Przygotowując makaron możesz zastanawiać jest jak dużo należy go ugotować. Jeśli makaron stanowi główną część dania przygotuj około 100 gramów suchego makaronu na jedną porcję.

Ile dodać wody?

Makaron gotuj zawsze w dużej ilości wody - około 1 litr na 100 gramów. W zależności od ilości przygotuj odpowiedni rozmiar garnka.

Ile dodać soli?

Kiedy woda będzie wrzeć dodaj sól - około 10 gramów na 1 litr wody, czyli ok. 1 łyżki na dwa litry wody.

Czy dodawać olej?

Niektórzy do gotującego się makaronu dodają olej, aby uniknąć sklejania. Nie jest to ani potrzebne, ani wskazane. Makaron nie będzie się sklejał, jeśli co jakiś czas zamieszasz go lekko w garnku, przygotujesz go al dente i na końcu zahartujesz chłodną wodą.

Jak długo gotować makaron?

Nie da się jednoznacznie określić czasu gotowania, ponieważ zależy on od wielu czynników, takich jak: wielkość garnka, rodzaj makaronu, wody, kuchenki.
Najlepszą i uniwersalną metodą jest po prostu makaron co jakiś czas próbować. Wtedy masz pewność, że będzie miał on konsystencję idealnie dopasowaną do Twoich preferencji.
Kiedy makaron jest gotowy odcedź go na durszlaku i zahartuj chłodną wodą. Dzięki temu makaron nie sklei się, nawet jeśli chwilę postoi.

Polecane artykuły

Rodzaje makaronu i ich zastosowanie
Rodzaje makaronu i ich zastosowanie
Jak gotować makaron – kilka sprawdzonych zasad
Jak gotować makaron – kilka sprawdzonych zasad
Jak ugotować makaron sojowy
Jak ugotować makaron sojowy
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu