Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa fasolowa z kiełbasą i przecierem pomidorowym

0
76 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

250 g
Fasola biała
300 g
Kiełbasa wiejska
150 g
Boczek wędzony
5 
Ziemniaki
1 pęczek
Włoszczyzna
100 ml
Przecier pomidorowy
3 kostek
WINIARY Rosół drobiowy
1 trochę
Olej
1 trochę
Liść laurowy
1 trochę
Ziele angielskie
1 trochę
Majeranek
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Szczypiorek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
650.31 kcal
Tłuszcze
32.79 g
Białko
36.22 g
Węglowodany
54.92 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

76 min
Krok 1
60 min
Fasolę zalej wodą i zostaw do wymoczenia na noc. Na drugi dzień ugotuj do miękkości w 2 litrach bulionu drobiowego WINIARY przez ok. godzinę. Fasolka powinna być miękka, ale nie powinna stracić swojej formy.
Krok 2
5 min
Po około 30 minutach gotowania dodaj ziemniaki, marchew, pietruszkę, por i seler pokrojone w drobną kostkę. Dodaj też liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj dalej pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie, w razie potrzeby dodaj wody.
Krok 4
5 min
W międzyczasie pokrój boczek w kostkę i kiełbasę w plastry, podsmaż na niewielkiej ilości oleju.
Krok 5
5 min
Do fasoli z warzywami dodaj podsmażony boczek i kiełbasę oraz koncentrat pomidorowy. Gotuj jeszcze kilka minut. Powinieneś uzyskać konsystencję zupy (nie fasolki po bretońsku).
Krok 6
1 min
Dopraw do smaku pieprzem i solą. Możesz posypać szczypiorkiem.
Zupa fasolowa z kiełbasą i przecierem pomidorowym

Krok 1 z 5

Fasolę zalej wodą i zostaw do wymoczenia na noc. Na drugi dzień ugotuj do miękkości w 2 litrach bulionu drobiowego WINIARY przez ok. godzinę. Fasolka powinna być miękka, ale nie powinna stracić swojej formy.

Zupa fasolowa z kiełbasą i przecierem pomidorowym

Krok 2 z 5

Po około 30 minutach gotowania dodaj ziemniaki, marchew, pietruszkę, por i seler pokrojone w drobną kostkę. Dodaj też liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj dalej pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie, w razie potrzeby dodaj wody.

Zupa fasolowa z kiełbasą i przecierem pomidorowym

Krok 4 z 5

W międzyczasie pokrój boczek w kostkę i kiełbasę w plastry, podsmaż na niewielkiej ilości oleju.

Zupa fasolowa z kiełbasą i przecierem pomidorowym

Krok 5 z 5

Do fasoli z warzywami dodaj podsmażony boczek i kiełbasę oraz koncentrat pomidorowy. Gotuj jeszcze kilka minut. Powinieneś uzyskać konsystencję zupy (nie fasolki po bretońsku).

Zupa fasolowa z kiełbasą i przecierem pomidorowym

Krok 6 z 5

Dopraw do smaku pieprzem i solą. Możesz posypać szczypiorkiem.

Zupa fasolowa z kiełbasą wiejską i boczkiem wędzonym, zaprawiana przecierem pomidorowym, może Cię nasycić tak samo, jak fasolka po bretońsku! Aby zapewnić fasolówce intensywny smak i aromat, białą fasolę i warzywa ugotuj do miękkości w Rosole drobiowym WINIARY. Rozgrzewającą i odżywczą zupę z fasoli dopraw do smaku według uznania i opcjonalnie posyp każdą porcję szczypiorkiem. Zamiast bulionu możesz też użyć Zupę fasolową Nasza Specjalność WINIARY.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika