Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa fasolowa z kiełbasą i przecierem pomidorowym

(0)
1 godz 16 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

250  g
Biała fasola (sucha, wcześniej namoczona przez noc) lub puszka konserwowej
300  g
Kiełbasa, np. wiejska lub inna ulubiona, opcjonalnie wędlina lub mięso wołowe z rosołu
150  g
Boczek wędzony
5 
Ziemniaki
1  pęczek
Włoszczyzna
100  ml
Przecier pomidorowy
trochę
Olej
trochę
Liść laurowy
trochę
Ziele angielskie
trochę
Majeranek
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
trochę
Świeżo posiekany szczypiorek lub inna ulubiona zielenina

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
37.74 g
Węglowodany
63.1 g
Tłuszcze
33.16 g
Wartość energetyczna
696.64 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

76 min
Krok 1
60 min
Fasolę zalej wodą i zostaw do wymoczenia na noc. Na drugi dzień ugotuj do miękkości w 2 litrach bulionu drobiowego WINIARY przez ok. godzinę. Fasolka powinna być miękka, ale nie powinna stracić swojej formy.
Krok 2
5 min
Po około 30 minutach gotowania dodaj ziemniaki, marchew, pietruszkę, por i seler pokrojone w drobną kostkę. Dodaj też liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj dalej pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie, w razie potrzeby dodaj wody.
Krok 4
5 min
W międzyczasie pokrój boczek w kostkę i kiełbasę w plastry, podsmaż na niewielkiej ilości oleju.
Krok 5
5 min
Do fasoli z warzywami dodaj podsmażony boczek i kiełbasę oraz koncentrat pomidorowy. Gotuj jeszcze kilka minut. Powinieneś uzyskać konsystencję zupy (nie fasolki po bretońsku).
Krok 6
1 min
Dopraw do smaku pieprzem i solą. Możesz posypać szczypiorkiem.
Zupa fasolowa z kiełbasą i przecierem pomidorowym

Krok 1 z 5

Fasolę zalej wodą i zostaw do wymoczenia na noc. Na drugi dzień ugotuj do miękkości w 2 litrach bulionu drobiowego WINIARY przez ok. godzinę. Fasolka powinna być miękka, ale nie powinna stracić swojej formy.

Zupa fasolowa z kiełbasą i przecierem pomidorowym

Krok 2 z 5

Po około 30 minutach gotowania dodaj ziemniaki, marchew, pietruszkę, por i seler pokrojone w drobną kostkę. Dodaj też liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj dalej pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie, w razie potrzeby dodaj wody.

Zupa fasolowa z kiełbasą i przecierem pomidorowym

Krok 4 z 5

W międzyczasie pokrój boczek w kostkę i kiełbasę w plastry, podsmaż na niewielkiej ilości oleju.

Zupa fasolowa z kiełbasą i przecierem pomidorowym

Krok 5 z 5

Do fasoli z warzywami dodaj podsmażony boczek i kiełbasę oraz koncentrat pomidorowy. Gotuj jeszcze kilka minut. Powinieneś uzyskać konsystencję zupy (nie fasolki po bretońsku).

Zupa fasolowa z kiełbasą i przecierem pomidorowym

Krok 6 z 5

Dopraw do smaku pieprzem i solą. Możesz posypać szczypiorkiem.

Zupa fasolowa z kiełbasą wiejską i boczkiem wędzonym, zaprawiana przecierem pomidorowym, może Cię nasycić tak samo, jak fasolka po bretońsku! Wykorzystać możesz do niej również pozostałości wędlin z lodówki. Aby zapewnić fasolówce intensywny smak i aromat, białą fasolę i warzywa ugotuj do miękkości w Rosole drobiowym WINIARY. Rozgrzewającą i odżywczą zupę z fasoli dopraw do smaku według uznania i opcjonalnie posyp każdą porcję szczypiorkiem. Zamiast bulionu możesz też użyć Zupę fasolową Nasza Specjalność WINIARY.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha