Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
jak zrobić masło

Jak zrobić masło ze śmietany w domu?

Masło jest tłuszczem powstałym ze śmietany mleka krowiego. Jest składnikiem wielu potraw mięsnych, warzywnych, a także deserów i ciast. Spośród sporej ilości maseł trudno wybrać takie, które jest jak najbardziej naturalne. Czy zatem lepiej zrobić masło w domu?

Pyszne potrawy z masłem w roli głównej

Dodane do potraw masło nadaje im charakterystycznego, delikatnie śmietankowego smaku. Istnieją takie dania, które wprost nie mogą się obejść bez dodatku tego bardzo docenianego pod względem smaku tłuszczu, np. jajecznica, pieczony pstrąg, albo znany każdemu kotlet devolay z masłem.

Masło dodawane jest też często do słodkich wypieków oraz różnego rodzaju mas wypełniających torty. Jeśli jest świeże i pachnące, to takie słodkości jak ciasto maślane czy ciasteczka maślane z cukrem zamieni w prawdziwe przysmaki, które z pewnością zostaną zjedzone przez domowników zanim jeszcze zdążą dobrze wystygnąć.

A jak smakują warzywa polane roztopionym masłem z bułką tartą? Po prostu wybornie! Aby je przygotować, wystarczy łyżkę świeżego masła rozpuścić na małej patelni, dodać troszkę bułki tartej i mieszać, aż się zarumieni. Ugotowany kalafior z masłem i bułką tartą czy przyrządzona w ten sam sposób brukselka dosłownie rozpływają się w ustach.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Jak zrobić masło ze śmietany?

Wbrew pozorom odpowiedź na pytanie „jak się robi masło?” jest bardzo prosta. Przede wszystkim trzeba mieć dobrą tłustą śmietanę (taką z co najmniej 36% zawartością tłuszczu), bez żadnych stabilizatorów czy innych dodatków. Śmietana powinna mieć temperaturę pokojową, gdyż wtedy szybciej wytrąci się z niej masło. Przekładamy ją do wysokiej miski i miksujemy na średnich obrotach tak długo, dopóki nie pojawią się żółte grudki. Masło można też zrobić przelewając śmietanę do dużego słoika z nakrętką i energicznie nim potrząsając. Są też specjalne maszynki ręczne i elektryczne do ubijania masła.


Gdy w naszym pojemniku już wytworzą się kulki tłuszczu, należy je oddzielić od maślanki, którą później można wypić lub użyć np. do omletu. Zawartość naczynia odcedzamy przez gęste sitko, a pozostałe na nim grudki masła formujemy w bryłę i przekładamy do miski z zimną wodą. Aby wypłukać resztki maślanki, ugniatamy masło w wodzie dłonią lub łyżką, kilkakrotnie przy tym wymieniając wodę. Kiedy w tłuszczu nie będzie już maślanki, formujemy go w pożądany kształt (np. w wałek lub osełkę), przekładamy do pojemnika i zostawiamy do schłodzenia.


Zrobione w domu masło można przechowywać w lodówce przez około 10 dni. Jego nadmiar warto zamrozić albo sklarować i wykorzystać później do smażenia.

Jak zrobić masło smakowe?

Aby uzyskać pyszne masło smakowe, wystarczy wmieszać do niego ulubione dodatki – sól morską, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, drobno posiekane świeże zioła, tarty chrzan, suszone chili, paprykę, a nawet czekoladę. Odrobina takiego masła czekoladowego świetnie nadaje się nie tylko na kanapkę, lecz także do skropienia budyniu (świetnie będzie pasował tutaj np. delikatny Budyń o smaku bananowym WINIARY). Pachnące ziołami masła wspaniale dopełniają smak kanapek, a także świetnie nadają się do przygotowania różnych dań, zwłaszcza rybnych i warzywnych.

Polecane przepisy

Kopytka z masłem i ziołami

Kopytka z masłem i ziołami

20 min Łatwy
Łosoś z masłem czosnkowym

Łosoś z masłem czosnkowym

12 min Łatwy
Zupa - krem z pieczonej papryki

Zupa - krem z pieczonej papryki

1 godz 10 min Łatwy
Kurczak gotowany na parze

Kurczak gotowany na parze

40 min Łatwy
Grzanka z sosem czosnkowym

Grzanka z sosem czosnkowym

23 min Łatwy
Kluski leniwe

Kluski leniwe

24 min Łatwy

Polecane artykuły

Jak zrobić bitą śmietanę z mleka
Jak zrobić bitą śmietanę z mleka
Jak ubić tłustą śmietanę
Jak ubić śmietanę na sztywno?
Jak zrobić zakwas na chleb?
Jak zrobić zakwas na chleb?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu