Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Jak zrobić bitą śmietanę z mleka

Jak zrobić bitą śmietanę z mleka

Babeczki, ciasta, gofry, torty… Z bitą śmietaną niemal każdy deser smakuje o niebo lepiej. Jeżeli nie mamy pod ręką gotowej bitej śmietany lub tradycyjnej śmietany do ubicia, istnieje sprawdzony sposób, dzięki któremu uzyskamy pyszną białą chmurkę. Jak zrobić bitą śmietanę? Podpowiadamy!
Jagna klub banner desktop

Graj w Klubie Pomagania i Niemarnowania

Sprawdź
Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Jak zrobić bitą śmietanę z mleka krowiego lub kokosowego?

Bitą śmietanę możemy przygotować z mleka krowiego lub kokosowego. Ubijanie tych składników samodzielnie wcale nie jest trudne. Pamiętajmy, że mleko koniecznie powinno być dobrze schłodzone. Warto również włożyć do lodówki naczynie, w którym będziemy ubijać. Najlepiej wykorzystać w tym celu miskę ze szkła lub stali nierdzewnej. Dzięki temu będzie mniejsze prawdopodobieństwo, że ubita śmietana zwarzy się i opadnie. Należy pamiętać, że mleko kokosowe do ubijania śmietany musi być w formie twardej, nie płynnej.

Do przyrządzenia bitej śmietany będziemy potrzebować tłustego mleka oraz cukru pudru. Do miski wlewamy wybrane mleko i włączamy mikser na maksymalne obroty. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier puder – jego ilość jest uzależniona od tego, jak słodki smak chcemy uzyskać. Bita śmietana będzie gotowa, gdy po odwróceniu miski do góry dnem nie będzie się wylewać.

Jak zrobić bitą śmietanę z mleka skondensowanego?

Okazuje się, że również z mleka skondensowanego zrobimy pyszną bitą śmietanę. Można użyć zarówno słodzonego, jak i niesłodzonego – wszystko zależy od tego, do czego chcemy użyć bitej śmietany. Jak w przypadku ubijania zwykłego lub kokosowego mleka, puszkę z głównym składnikiem należy dobrze schłodzić w lodówce. Ubijanie mleka skondensowanego zajmie trochę mniej czasu, jeżeli będzie ono odpowiednio zimne. Wystarczy tylko włożyć mleko do miski miksera i rozpocząć ubijanie na małych obrotach, stopniowo zwiększając prędkość.

Jeżeli „przebijemy” masę, może się zwarzyć i zamiast puszystego kremu uzyskamy deser o konsystencji masła. Jednak da się taką masę uratować! W tym przypadku warto dodać do bitej śmietany odrobinę mleka zagęszczonego i delikatnie połączyć składniki za pomocą miksera. Gdy masa zgęstnieje, można dodawać partiami cukier puder (jeżeli wykorzystujemy mleko niesłodzone). Zwykły cukier nie jest dobrym rozwiązaniem, ponieważ kryształki mogą się dobrze nie rozpuścić. Idealna bita śmietana powinna być gładka, gęsta i puszysta.

Sprawdzone przepisy na desery z bitą śmietaną

Wiemy już, jak zrobić bitą śmietanę – co dalej? Warto poznać przepisy na pyszne i słodkie desery! Jedną z propozycji jest tarta z malinami. Na kruche ciasto wystarczy tylko nałożyć bitą śmietanę i maliny. To prosty i znakomity przepis, który zawsze się udaje! Można również przygotować inne ciasto z bitą śmietaną, np. jabłecznik na biszkopcie. Natomiast bita śmietana z galaretką to przepyszny i prosty deser, który wymaga użycia tylko trzech składników – galaretki, bitej śmietany oraz owoców.

Nie trzeba rezygnować z przygotowywania smakowitych deserów, jeżeli nie mamy pod ręką śmietany do ubicia. Jak widać, z powodzeniem sprawdzą się także mleko krowie, kokosowe lub skondensowane!

Polecane przepisy

Truskawkowy deser z galaretką i bitą śmietaną

Truskawkowy deser z galaretką i bitą śmietaną

3 godz 20 min Łatwy
Tarta z malinami i bitą śmietaną

Tarta z malinami i bitą śmietaną

2 godz 10 min Łatwy
Szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną

Szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną

1 godz Łatwy
Zobacz więcej przepisów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu