Ciasto z dżemem z czarnej porzeczki i bitą śmietaną
70min
Łatwy
1.5 łyżeczek
4
Jajko
0.75 szklanka
Cukier
1 szklanka
Mąka pszenna pełnoziarnista
0.25 szklanka
Olej
0.25 szklanka
Woda
1 słoik
Dżem porzeczkowy
2 łyżek
Kakao, suchy proszek, niesłodzone
400 ml
Śmietana 36%
2 opakowań
Usztywniacz do śmietany
.
Wartości odżywcze
Białko
4.25 g
Węglowodany
25.6 g
Tłuszcze
14.87 g
Wartość energetyczna
246.61 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
70 min
Krok 1
5 min
Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek wsypać cukier. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę.
Krok 2
5 min
Olej wymieszać z wodą. Z białek ubić sztywną pianę. Do masy z żółtek dodać stopniowo mąkę i proszek do pieczenia mieszając.
Krok 3
5 min
Wlać wodę z olejem. Wsypać kakao i wymieszać. Dodać pianę do ciasta i delikatnie wymieszać.
Krok 4
45 min
Ciasto przelać do formy, piec z nagrzanym piekarniku 40-45 minut, wystudzić.
Krok 5
5 min
Do śmietany wsypać usztywniacze. Ubić na sztywno. Ciasto rozkroić na dwa krążki.
Krok 6
5 min
Pierwszy krążek posmarować dżemem. Na dżem wyłożyć połowę śmietany. Przykryć drugim krążkiem. Wyłożyć resztę śmietany i rozsmarować.
Ciasto z dżemem z czarnej porzeczki i bitą śmietaną jest świetnym sposobem na świętowanie lata. Wykorzystaj sezon na porzeczki w pełni i stwórz zachwycające ciasto. Jeśli nie masz świeżych owoców porzeczki, możesz sięgnąć po domowy dżem. Kruchy spód ciasta powstanie na bazie Proszku do pieczenia WINIARY.
Komentarze 0