Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ciasto z dżemem z czarnej porzeczki i bitą śmietaną

0
70 min
Łatwy

Składniki

-
12 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 
Jajko
0.75 szklanka
Cukier
1 szklanka
Mąka pszenna pełnoziarnista
0.25 szklanka
Olej
0.25 szklanka
Woda
1 słoik
Dżem porzeczkowy
2 łyżek
Kakao, suchy proszek, niesłodzone
400 ml
Śmietana 36%
2 paczek
Usztywniacz do śmietany

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
25.6 g
Białko
4.25 g
Tłuszcze
14.87 g
Wartość energetyczna
246.61 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

70 min
Krok 1
5 min
Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek wsypać cukier. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę.
Krok 2
5 min
Olej wymieszać z wodą. Z białek ubić sztywną pianę. Do masy z żółtek dodać stopniowo mąkę i proszek do pieczenia mieszając.
Krok 3
5 min
Wlać wodę z olejem. Wsypać kakao i wymieszać. Dodać pianę do ciasta i delikatnie wymieszać.
Krok 4
45 min
Ciasto przelać do formy, piec z nagrzanym piekarniku 40-45 minut, wystudzić.
Krok 5
5 min
Do śmietany wsypać usztywniacze. Ubić na sztywno. Ciasto rozkroić na dwa krążki.
Krok 6
5 min
Pierwszy krążek posmarować dżemem. Na dżem wyłożyć połowę śmietany. Przykryć drugim krążkiem. Wyłożyć resztę śmietany i rozsmarować.
Ciasto z dżemem z czarnej porzeczki i bitą śmietaną

Krok 1 z 6

Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek wsypać cukier. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę.

Ciasto z dżemem z czarnej porzeczki i bitą śmietaną

Krok 2 z 6

Olej wymieszać z wodą. Z białek ubić sztywną pianę. Do masy z żółtek dodać stopniowo mąkę i proszek do pieczenia mieszając.

Ciasto z dżemem z czarnej porzeczki i bitą śmietaną

Krok 3 z 6

Wlać wodę z olejem. Wsypać kakao i wymieszać. Dodać pianę do ciasta i delikatnie wymieszać.

Ciasto z dżemem z czarnej porzeczki i bitą śmietaną

Krok 4 z 6

Ciasto przelać do formy, piec z nagrzanym piekarniku 40-45 minut, wystudzić.

Ciasto z dżemem z czarnej porzeczki i bitą śmietaną

Krok 5 z 6

Do śmietany wsypać usztywniacze. Ubić na sztywno. Ciasto rozkroić na dwa krążki.

Ciasto z dżemem z czarnej porzeczki i bitą śmietaną

Krok 6 z 6

Pierwszy krążek posmarować dżemem. Na dżem wyłożyć połowę śmietany. Przykryć drugim krążkiem. Wyłożyć resztę śmietany i rozsmarować.

Ciasto z dżemem z czarnej porzeczki i bitą śmietaną jest świetnym sposobem na świętowanie lata. Wykorzystaj sezon na porzeczki w pełni i stwórz zachwycające ciasto. Jeśli nie masz świeżych owoców porzeczki, możesz sięgnąć po domowy dżem. Kruchy spód ciasta powstanie na bazie Proszku do pieczenia WINIARY.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika