Ubijanie śmietany na sztywno czasami może nastręczyć w kuchni nerwów, kiedy śmietana za nic nie chce uzyskać pożądanej konsystencji. Na szczęście istnieją sprawdzone sposoby!
Jak wybrać i przygotować śmietanę do ubicia?
Po pierwsze, wybierz tłustą śmietanę - 30% lub 36%.
Po drugie, kluczem do ubicia śmietany jest odpowiednia temperatura - śmietana musi być dobrze schłodzona. Przed ubijaniem wstaw ją na kilka godzin do lodówki, a najlepiej schłodź także miskę, w której będziesz ubijać (preferowana jest metalowa lub szklana) oraz mieszadła miksera.
Jak miksować śmietanę?
- Zacznij od najwyższych obrotów i miksuj około dwie minuty.
- Po tym czasie możesz dodać cukier puder, a następnie mieszaj dalej na średnich obrotach kolejne 2-3 minuty.
- Śmietana jest ubita, kiedy po wyjęciu mieszadeł na środku utworzy się sztywny czubek.
Uważaj, aby nie miksować zbyt długo, aby nie zaczęły się tworzyć grudki masła.