Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Ubijanie śmietany na sztywno czasami może nastręczyć w kuchni nerwów, kiedy śmietana za nic nie chce uzyskać pożądanej konsystencji. Na szczęście istnieją sprawdzone sposoby!

Jak wybrać i przygotować śmietanę do ubicia?

Po pierwsze, wybierz tłustą śmietanę - 30% lub 36%.

Po drugie, kluczem do ubicia śmietany jest odpowiednia temperatura - śmietana musi być dobrze schłodzona. Przed ubijaniem wstaw ją na kilka godzin do lodówki, a najlepiej schłodź także miskę, w której będziesz ubijać (preferowana jest metalowa lub szklana) oraz mieszadła miksera.

Jak miksować śmietanę?

  1. Zacznij od najwyższych obrotów i miksuj około dwie minuty.
  2. Po tym czasie możesz dodać cukier puder, a następnie mieszaj dalej na średnich obrotach kolejne 2-3 minuty.
  3. Śmietana jest ubita, kiedy po wyjęciu mieszadeł na środku utworzy się sztywny czubek.

Uważaj, aby nie miksować zbyt długo, aby nie zaczęły się tworzyć grudki masła.

Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty