Grzanka z sosem czosnkowym
28min
Łatwy
1 trochę
1
Bagietka francuska
250 g
Pieczarki
100 g
Masło
2 łyżek
Szczypiorek
200 g
Ser edamski
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
.
Wartości odżywcze
Białko
16.87 g
Węglowodany
19.42 g
Tłuszcze
37.5 g
Wartość energetyczna
476.02 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
28 min
Krok 1
3 min
Bagietkę pokrój w cienkie kromki.
Krok 2
10 min
Pieczarki oczyść i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pieczarki podsmaż na maśle, dopraw solą i pieprzem.
Krok 3
5 min
Farsz nałóż na kromki bagietki. Posyp bagietki posiekanym wcześniej szczypiorkiem, a następnie serem.
Krok 4
8 min
Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C. Ułóż bagietki na blasze wyłożonej pergaminem i wstaw do piekarnika. Zapiekaj przez 7-8 minut.
Krok 5
2 min
Podawaj z Sosem Czosnkowo-ziołowym.
Prostą i szybką grzankę z sosem czosnkowym najlepiej przyrządzić na nieco czerstwej bagietce, którą możemy leciutko posmarować masłem. Na kromki pieczywa nakładamy podsmażane pieczarki i posypujemy szczypiorkiem oraz tartym żółtym serem. Zapiekamy w opiekaczu lub piekarniku do momentu rozpuszczenia się sera. Kto lubi, może każdą kromkę udekorować plastrem pomidora. Podajemy na gorąco, z aromatycznym Sosem czosnkowo-ziołowym WINIARY.
Komentarze 0