Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami to jedno z najpopularniejszych świątecznych dań w naszym kraju. Chociaż na co dzień większość z nas sięga po gotowe rozwiązania, Boże Narodzenie to doskonała okazja do tego, aby spróbować ulepić pierogi samodzielnie. Najlepiej zrobić to z wyprzedzeniem, dlatego pierogi po przygotowaniu muszą wylądować w zamrażalniku. Dziś przedstawiamy kilka wskazówek dotyczących przygotowywania pierogów. Omówimy, jak ugotować pierogi oraz jak zamrozić pierogi w prawidłowy sposób.

Jak gotować pierogi?

Zbyt twarde ciasto na pierogi może być dużą przeszkodą w konsumpcji. Chociaż pierogi nie będą się rozrywać, jedzenie ich nie będzie przyjemnością. Aby ciasto stało się odpowiednio elastyczne, składniki najlepiej wyrabiać około 20 minut, dzięki czemu doskonale się ze sobą połączą. Jeśli ciasto wciąż pozostaje twarde, można dodać do niego odrobinę wody lub żółtka jajka.

Jak ugotować pierogi, by były odpowiednio miękkie?

Przede wszystkim muszą być one wrzucane do wrzącej wody. Odpowiednie proporcje to pół litra na około 100 g pierogów. Do wrzątku warto dodać odrobinę oliwy z oliwek, dzięki czemu pierogi wyjmowane z garnka nie będą się sklejały. O tym, że są już ugotowane, świadczy wypływanie ich na powierzchnię. Jak długo gotować pierogi? Niezależnie od tego, czy gotujemy pierogi z kapustą i grzybami wigilijne, popularne w ostatnich latach pierogi ze szpinakiem i fetą, czy na przykład tradycyjne pierogi z kaszą gryczaną, proces nie powinien zająć więcej niż 5 minut.

Jak mrozić pierogi, aby zachowały swój kształt i smak do świąt?

Istnieją dwa sposoby mrożenia pierogów. W pierwszym z nich przygotowane wcześniej pierogi z pieczarkami lub innym ulubionym farszem mrozimy bez gotowania. Drugi sposób to mrożenie gotowanych pierogów. Oba rozwiązania mają pewne wady. Pierogi, które nie zostały ugotowane przed zamrożeniem, mogą okazać się później zbyt twarde. Z kolei zamrożenie pierogów po ich zagotowaniu prowadzi do ich rozpadania się podczas podgrzewania.

Dobrym kompromisem pomiędzy tymi sposobami jest blanszowanie. Technika polega na krótkim gotowaniu pierogów, trwającym około 30 sekund. Następnie należy ułożyć pierogi na tacce w taki sposób, aby do siebie nie przylegały, a gdy wystygną – umieścić na 3 godziny w zamrażarce. Kiedy będą już zmrożone, można bez problemu przełożyć je do woreczków.

Jak gotować mrożone pierogi, aby się nie rozrywały?

Wielu kulinarnych debiutantów zastanawia się, jak należy ugotować mrożone pierogi. W przypadku gotowych produktów możemy kierować się instrukcją na opakowaniu. Pierogi przygotowane samodzielnie, a następnie zblanszowane i zamrożone, gotujemy dokładnie w taki sam sposób, jak te dopiero co ulepione. Nie ma większego znaczenia, czy będą one pochodziły wprost z zamrażarki, czy wcześniej zostaną rozmrożone. Jeśli wypływają na powierzchnię, oznacza to, że są już gotowe i mogą trafić na wigilijny stół.

Nieco inne wymagania mają pierogi leniwe z ziemniakami, jednak tego dania zazwyczaj się nie mrozi, a poza tym raczej nie przygotowujemy go na święta.

Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty