Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Pierogi z różnych zakątków świata

Chinkali, pielmieni czy momo? Pierogi można piec, gotować, smażyć i faszerować różnymi składnikami. Są uwielbianą potrawą na całym świecie. Przybierają różne kształty i nazwy, ale zawsze składają się z ciasta i nadzienia. Sprawdź, jak prezentują się pierogi z różnych zakątków świata!

Pierożki gyoza

Pierożki gyoza to japońska potrawa z nadzieniem przygotowanym z surowej wieprzowiny, kapusty pekińskiej, groszku i szczypiorku. Aby farsz nabrał charakterystycznego aromatu, dodaje się czosnek, sos sojowy, imbir i olej sezamowy. Tradycyjne ciasto powinno być cienko rozwałkowane oraz uformowane w pliski z nadzieniem w środku. Gyoza smaży się na głębokim tłuszczu. Bardzo dobrze smakują z Sosem czosnkowym WINIARY.

Chinkali – gruzińskie pierożki

Będąc w Gruzji, nie sposób nie rozsmakować się w tym daniu. Chinkali to jedna z tradycyjnych potraw, które spotkamy w niemal każdej restauracji. Mimo, że są dużych rozmiarów (wielkości wnętrza dłoni), można zajadać się nimi bez końca. Przybierają kształt sakiewek faszerowanych mięsem. W czym tkwi sekret smaku chinkali? Wypełnione są aromatycznym i wyrazistym rosołem, który najpierw trzeba wypić, by następnie zjeść mięso. Istotny jest również sposób jedzenia chinkali – należy jeść je rękami, trzymając za czubek „sakiewki”.

Rosyjskie pielmieni

Inna nazwa pielmieni to rosyjskie kołduny. Te pierożki nadziewa się mięsnym lub ziemniaczanym farszem. Mają charakterystyczny okrągły kształt kapelusika z wywiniętym do góry rondem. Farsz powinien być dobrze schłodzony przed przygotowywaniem pierożków i mieć jednolitą konsystencję. Jak uzyskać specjalny kształt pielmieni? Należy za pomocą małego kieliszka wyciąć krążek, napełnić go nadzieniem, przykryć drugim krążkiem i sklejać, formując „kapelusik”.

Soczyste momo

Momo to aromatyczne i wyraziste w smaku pierogi wywodzące się z Tybetu. W ojczyźnie Dalajlamy tradycyjnie przygotowuje się je na parze, chociaż można również znaleźć smażone w głębokim tłuszczu. Farsz przygotowuje się z dowolnego surowego mięsa (wieprzowiny, wołowiny, kurczaka, a najlepiej z kawałka zmielonego jaka). Cały sekret wyśmienitego smaku momo tkwi w dodatku przypraw – zielonego lub czerwonego chilli, imbiru, kolendry, czosnku i garam masala. Najlepiej smakują polane sosem chilli.

Samosa – pierożki ziemniaczane

Kuchnia indyjska jest niezwykle aromatyczna i ostra w smaku. Podobnie jest z tradycyjnymi malutkimi pierogami. Samosa jest pysznym i prostym w przygotowaniu daniem. Tym razem ciasto pierogowe jest kruche i wypełnione ziemniaczanym lub mięsnym nadzieniem. Miłośnik pikantnych smaków z pewnością rozsmakuje się w tym daniu. Pierożki samosa podaje się z ostrym sosem. Idealnie pasuje Sos Jalapeno WINIARY.

Empanadas – smażone pierogi

A teraz przeniesiemy się do Ameryki Południowej, skąd wywodzą się empanadas. Są bardzo popularnym daniem w Argentynie i Chile. Pierożki, a raczej duże rogaliki, przygotowuje się najczęściej z kruchego ciasta, które powinno być zarazem miękkie. Empanadas smaży się w głębokim tłuszczu lub piecze na blaszce. Do farszu można wykorzystać dowolne mięso, warzywa lub ser. W zależności od kraju i regionu robi się je z ciasta kruchego, francuskiego lub chlebowego.

Polecane artykuły

Co zrobić, aby pierogi nie rozklejały się podczas gotowania?
Jak lepić pierogi? Cztery sprawdzone sposoby klejenia pierogów
Jak przygotować farsz do pierogów z owocami?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu