Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na pomidory
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt

Jak lepić pierogi? Cztery sprawdzone sposoby klejenia pierogów

Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia, na których nie znalazłyby się pierogi z kapustą i grzybami. To jedna z 12 tradycyjnych potraw wigilijnych, którą wielu z nas uwielbia. Jak można ją przygotować samodzielnie? Jak przygotować odpowiednie ciasto? Jak szybko lepić pierogi, jednocześnie dbając o ich smak i wygląd?

Jak lepić pierogi? Najważniejsze jest odpowiednie ciasto

Zanim przejdziemy do metod klejenia pierogów, warto poświęcić kilka zdań na temat optymalnego przygotowywania ciasta, które decyduje o końcowym efekcie i smaku. Ciasto na pierogi nie jest skomplikowane, wystarczy tylko zadbać o odpowiednie proporcje.

Powstaje ono z mąki, oleju, żółtka jajka i wody. Problemem wielu osób, które realizują ten przepis po raz pierwszy, jest zbyt twarde ciasto na pierogi. Aby zapewnić mu odpowiednią elastyczność, należy długo je wyrabiać – nawet 20 minut. Jeśli ciasto wciąż pozostaje zbyt twarde, warto dodać do niego jedno żółtko lub odrobinę wody.

Jeśli szukamy sposobu na urozmaicenie tego dania, ciekawą alternatywę stanowią pieczone pierogi. W tym przypadku przepis na ciasto jest nieco bardziej złożony, ponieważ musimy skorzystać jeszcze z mleka, drożdży, odrobiny cukru, masła oraz, opcjonalnie, aromatycznych przypraw.

W wersji gotowanej natomiast ciasto będzie zawsze takie samo, niezależnie od tego, czy przygotowujemy tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami wigilijne, pierogi z mięsem i kapustą, czy pierogi z soczewicy dla urozmaicenia. Teraz do rozstrzygnięcia pozostała tylko kwestia, jak ładnie lepić pierogi.

1. Jak szybko lepić pierogi, jeśli nie mamy doświadczenia?

Znakiem charakterystycznym pierogów są zdobione brzegi. Warto jednak pamiętać, że ich wygląd wcale nie decyduje o smaku. Dlatego osoby, które nie czują się na siłach, aby dekoracyjnie sklejać brzegi z obawy o rozerwanie ciasta, mogą zdecydować się na pierogi z gładkimi brzegami. Po wypełnieniu placków farszem wystarczy połączyć je palcami na brzegach. Alternatywę stanowią specjalne narzędzia do lepienia pierogów, wewnątrz których wystarczy jedynie umieścić placek wraz z farszem i zacisnąć.

2. Jak ładnie lepić pierogi w domu przy pomocy widelca?

W klejeniu pierogów pomocny bywa widelec. To bardzo prosta metoda, dzięki której stworzymy na brzegach elegancką dekorację. Wystarczy jedynie dokładnie skleić oba brzegi ciasta, a następnie odcisnąć na brzegach prążki przy pomocy widelca. Tak naprawdę do tego celu można wykorzystać dowolne narzędzie, ale posiadający zęby widelec znacząco przyspieszy pracę.

3. Jak lepić pierogi? Falbanka jako jedna z najpiękniejszych metod

Efektowny wygląd klejonym pierogom zapewni wzór zwany falbanką. Zrobimy ją w ten sposób, że sklejone brzegi pieroga delikatnie złapiemy przy pomocy palca wskazującego i kciuka, a następnie lekko rozciągniemy ciasto na zewnątrz i obrócimy w jedną ze stron. Gdy powtórzymy tę czynność kilkukrotnie, na całym brzegu powstanie elegancka falbanka.

4. Jak lepić pierogi, tworząc na brzegach warkoczyki?

Warkoczyki to metoda klejenia pierogów przeznaczona dla nieco bardziej zaawansowanych kucharzy. W tym sposobie kleimy ciasto nieco inaczej, ponieważ wcześniej tworzymy większe brzegi. Następnie przy pomocy kciuka i palca wskazującego dociskamy je do środka, a po powtórzeniu tej czynności wiele razy na brzegach pierogów powstanie piękny warkocz.

Polecane artykuły

Co zrobić, aby pierogi nie rozklejały się podczas gotowania?
Co zrobić, aby pierogi nie rozklejały się podczas gotowania?
Co zrobić, żeby pierogi nie sklejały się po gotowaniu?
Co zrobić, żeby pierogi nie sklejały się po gotowaniu?
Co zrobić, żeby ciasto na pierogi nie wyszło twarde?
Co zrobić, żeby ciasto na pierogi nie wyszło twarde?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu